skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Za pierwszym razem polecam ugotować małą porcję z jednej dużej bulwy. Jednak danie jest specyficzne. Jajko nie będzie potrzebne, ale tylko łyżka melanżu-żółtka i białka zmieszanego widelcem. Jeśli chcesz użyć całego jajka, będziesz musiał znacznie zwiększyć ilość ziemniaków, w przeciwnym razie mieszanina ziemniaków okaże się zbyt płynna.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój cebulę na pół. Odłóż na razie jedną część: będzie potrzebna do podania. I zetrzyj drugą na drobnej tarce.
Krok 3:
Umyj i obierz ziemniaki za pomocą obieraczki do warzyw. Zetrzyj na drobnej tarce. Natychmiast wymieszaj z cebulą, aby zapobiec brązowieniu ziemniaków.
Krok 4:
Wrzuć ziemniaki do durszlaka wyłożonego kilkoma warstwami gęstej gazy. Wyciśnij sok ziemniaczany tak mocno, jak to możliwe. Nie potrzebujemy soku, w tym naczyniu jest zbędny.
Krok 5:
Dodaj skrobię, gałkę muszkatołową i 1 łyżkę melanżu. Wymieszaj mieszaninę i oceń jej konsystencję. Spróbuj uformować z niego kulkę nieco mniejszą niż orzech w skorupce. Aby uzyskać większą gęstość mieszanki, możesz dodać niewielką ilość mąki pszennej dowolnego rodzaju. Ale staraj się nie przesadzać z mąką, aby gnocchi nie były zbyt gęste. Niech lepiej nie będą gładkie, ale luźne w środku. Mam tylko 8 małych pierogów.
Krok 6:
Wlej wodę do garnka i zagotuj. Woda powinna wynosić około połowy patelni, aby gnocchi były całkowicie pokryte wodą. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól. W razie potrzeby możesz dodać mały liść laurowy dla smaku. Umieść gnocchi na patelni i za pomocą szpatułki do gotowania sprawdź, czy nie przykleiły się do dna. Gotuj pierogi do miękkości przez 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu. Powinny wzrosnąć.
Krok 7:
5 minut przed podaniem usmaż drobno posiekaną drugą połowę główki cebuli na oleju. Pierogi podawaj na gorąco, posypując je smażoną cebulą.
pierogi są gęste, wyczuwalna gałka muszkatołowa. W połączeniu ze smażoną cebulą i piklem są (oczywiście w wersji uogólnionej) podobne do zwykłych gotowanych ziemniaków.
smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g