Gnocchi z surowych startych ziemniaków

dla prawdziwych koneserów potraw ziemniaczanych! Aby zrozumieć piękno gnocchi z surowych startych ziemniaków, musisz podjąć wysiłek. Filozofia pierogów nie jest odpowiednia dla wszystkich. Tylko wybrani są w stanie zrozumieć cały ich urok. Pomoże nam przemyślana absorpcja z piklem i smażoną cebulą pod szklanką zimnego. Jeśli nie ugotujesz, nigdy nie dowiesz się, czy jesteś za, czy przeciw :)
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 25 % 1 g
węglowodany 50 % 2 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Za pierwszym razem polecam ugotować małą porcję z jednej dużej bulwy. Jednak danie jest specyficzne. Jajko nie będzie potrzebne, ale tylko łyżka melanżu-żółtka i białka zmieszanego widelcem. Jeśli chcesz użyć całego jajka, będziesz musiał znacznie zwiększyć ilość ziemniaków, w przeciwnym razie mieszanina ziemniaków okaże się zbyt płynna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój cebulę na pół. Odłóż na razie jedną część: będzie potrzebna do podania. I zetrzyj drugą na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i obierz ziemniaki za pomocą obieraczki do warzyw. Zetrzyj na drobnej tarce. Natychmiast wymieszaj z cebulą, aby zapobiec brązowieniu ziemniaków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć ziemniaki do durszlaka wyłożonego kilkoma warstwami gęstej gazy. Wyciśnij sok ziemniaczany tak mocno, jak to możliwe. Nie potrzebujemy soku, w tym naczyniu jest zbędny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj skrobię, gałkę muszkatołową i 1 łyżkę melanżu. Wymieszaj mieszaninę i oceń jej konsystencję. Spróbuj uformować z niego kulkę nieco mniejszą niż orzech w skorupce. Aby uzyskać większą gęstość mieszanki, możesz dodać niewielką ilość mąki pszennej dowolnego rodzaju. Ale staraj się nie przesadzać z mąką, aby gnocchi nie były zbyt gęste. Niech lepiej nie będą gładkie, ale luźne w środku. Mam tylko 8 małych pierogów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do garnka i zagotuj. Woda powinna wynosić około połowy patelni, aby gnocchi były całkowicie pokryte wodą. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól. W razie potrzeby możesz dodać mały liść laurowy dla smaku. Umieść gnocchi na patelni i za pomocą szpatułki do gotowania sprawdź, czy nie przykleiły się do dna. Gotuj pierogi do miękkości przez 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu. Powinny wzrosnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    5 minut przed podaniem usmaż drobno posiekaną drugą połowę główki cebuli na oleju. Pierogi podawaj na gorąco, posypując je smażoną cebulą.

pierogi są gęste, wyczuwalna gałka muszkatołowa. W połączeniu ze smażoną cebulą i piklem są (oczywiście w wersji uogólnionej) podobne do zwykłych gotowanych ziemniaków.

smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy