skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z makaronem w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Do bazy możesz użyć gotowego bulionu (kurczaka, mięsa, warzyw) lub zwykłej wody. Dobrze umyj i oczyść warzywa.
Krok 2:
Na powolnej kuchence ustaw tryb odpowiedni do smażenia. Mam to tak zwane "smażenie", w innych modelach można je nazwać inaczej. Jeśli ustawiony jest czas, ustaw go na 15 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wlej olej roślinny do wolnowaru i lekko go podgrzej. Podsmaż cebulę, mieszając, przez około 5 minut.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce i włóż do miski multicookera do cebuli.
Krok 4:
Dodaj tam koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Smaż warzywa, mieszając, do końca programu.
Krok 5:
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj do warzyw.
Krok 6:
Drobno posiekaj czosnek, dodaj go wraz ze wszystkimi przyprawami do miski. Wybierz zestaw i ilość przypraw według własnych upodobań. Wlej bulion lub wodę do wolnowaru. Dodaj sól.
Krok 7:
Włącz tryb gotowania zupy. Mam to & quot; gotowanie/zupa & quot;, czas ustawiony na 30-40 minut. 15-20 minut przed zakończeniem programu dodaj makaron do miski. Wymieszaj, zamknij pokrywkę i poczekaj na koniec programu.
Krok 8:
Po zakończeniu wyłącz powolną kuchenkę, otwórz pokrywkę i ułóż zupę na talerzach. Podawaj zupę ze świeżymi ziołami i chlebem do stołu. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal / 100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g