zupa z makaronem w powolnej kuchence

bardzo proste, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Zupa z makaronem w powolnej kuchence to przepis na pierwsze danie, na którego przygotowanie poświęcisz minimum czasu i wysiłku. Pomoże Ci, gdy nie będzie dostępu do pieca - w kraju lub w akademiku. Zupa okazuje się piękna, aromatyczna i bardzo smaczna!
TaciturnPersonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 69 % 9 g
48 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z makaronem w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Do bazy możesz użyć gotowego bulionu (kurczaka, mięsa, warzyw) lub zwykłej wody. Dobrze umyj i oczyść warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na powolnej kuchence ustaw tryb odpowiedni do smażenia. Mam to tak zwane "smażenie", w innych modelach można je nazwać inaczej. Jeśli ustawiony jest czas, ustaw go na 15 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wlej olej roślinny do wolnowaru i lekko go podgrzej. Podsmaż cebulę, mieszając, przez około 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce i włóż do miski multicookera do cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj tam koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Smaż warzywa, mieszając, do końca programu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Dodaj do warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek, dodaj go wraz ze wszystkimi przyprawami do miski. Wybierz zestaw i ilość przypraw według własnych upodobań. Wlej bulion lub wodę do wolnowaru. Dodaj sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz tryb gotowania zupy. Mam to & quot; gotowanie/zupa & quot;, czas ustawiony na 30-40 minut. 15-20 minut przed zakończeniem programu dodaj makaron do miski. Wymieszaj, zamknij pokrywkę i poczekaj na koniec programu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po zakończeniu wyłącz powolną kuchenkę, otwórz pokrywkę i ułóż zupę na talerzach. Podawaj zupę ze świeżymi ziołami i chlebem do stołu. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal / 100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy