Mus żurawinowy z kaszą manną

podaruj sobie i koleżankom ten zdrowy słodko-kwaśny deser! Urzeka dostępność produktów, są niedrogie, a gotowanie nie zajmuje dużo czasu. To prosty, pyszny deser. Ponadto jest przydatny dla dzieci, ponieważ sok jagodowy nie jest gotowany, co oznacza, że wszystkie witaminy są w nim przechowywane. Ten przepis w naszej rodzinie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. W dzieciństwie mama i ja przygotowaliśmy taki deser. A kiedy niedawno zrobiłam mus i powiedziałam jej o tym, zaśmiała się i powiedziała, że ona też była gotowana jako dziecko. Deser jest prosty, bez dodatków, ale jeśli jest pięknie podany, gwarantowany jest dobry nastrój.
JulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 60 g
244 kcal
IG: 5 / 13 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do deseru potrzebujemy żurawiny (świeżej lub mrożonej) najważniejsze jest to, że jest dojrzała - ciemnoczerwona lub bordowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej szklankę żurawiny do głębokiej miski

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I ugniataj widelcem lub popychaczem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszaj i przefiltruj przez sito.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Otrzymany sok odkładamy na bok

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto przełożyć na patelnię, zalać 3 szklankami wody i gotować przez kilka minut

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powstały kompot jest ponownie filtrowany

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I na jego podstawie gotujemy kaszę mannę z 3 łyżkami. łyżki kaszy manny. Gotuj przez 8 minut, aż zgęstnieje, a następnie dodaj 3/4 szklanki cukru, mieszaj, aż się rozpuści i zdejmij z ognia

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy owsianka trochę ostygnie, wlej do niej sok, który wycisnęliśmy na początku. Mieszać

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz wlej owsiankę do blendera i ubijaj przez 10 minut. W tym czasie masa wzrośnie i stanie się bujna

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej mus do misek, udekoruj, łącząc swoją wyobraźnię:) smacznego!

ZY: jeśli chcesz uzyskać bogatszy smak, możesz ugotować "kompot" tylko z 2 szklankami wody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy