skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do deseru potrzebujemy żurawiny (świeżej lub mrożonej) najważniejsze jest to, że jest dojrzała - ciemnoczerwona lub bordowa.
Krok 2:
Wlej szklankę żurawiny do głębokiej miski
Krok 3:
I ugniataj widelcem lub popychaczem
Krok 4:
Następnie wlej 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszaj i przefiltruj przez sito.
Krok 5:
Otrzymany sok odkładamy na bok
Krok 6:
Ciasto przełożyć na patelnię, zalać 3 szklankami wody i gotować przez kilka minut
Krok 7:
Powstały kompot jest ponownie filtrowany
Krok 8:
I na jego podstawie gotujemy kaszę mannę z 3 łyżkami. łyżki kaszy manny. Gotuj przez 8 minut, aż zgęstnieje, a następnie dodaj 3/4 szklanki cukru, mieszaj, aż się rozpuści i zdejmij z ognia
Krok 9:
Gdy owsianka trochę ostygnie, wlej do niej sok, który wycisnęliśmy na początku. Mieszać
Krok 10:
Teraz wlej owsiankę do blendera i ubijaj przez 10 minut. W tym czasie masa wzrośnie i stanie się bujna
Krok 11:
Wlej mus do misek, udekoruj, łącząc swoją wyobraźnię:) smacznego!
ZY: jeśli chcesz uzyskać bogatszy smak, możesz ugotować "kompot" tylko z 2 szklankami wody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g