Sałatka jajko czosnek majonez

niedroga i pyszna sałatka, łatwa do przygotowania. Sałatka jajko czosnek majonez to łatwe do przygotowania danie. Jeśli zetrzesz jajka na grubej tarce, otrzymasz delikatniejszą masę. Czosnek można dodać do smaku. Bardzo wygodnie jest podawać taką sałatkę na grzankach. Mogą być wykonane z czarnego lub białego chleba. Taka obfita sałatka z jajek, czosnku i majonezu może być podawana zarówno na śniadanie, jak i na lunch lub kolację. Sałatka dobrze komponuje się z zupą, okroshką lub marynatą.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 43 % 19 g
węglowodany 36 % 16 g
234 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
2. Pokruszyć jajka w drobną kostkę.
3. Obierz czosnek, przepuść przez prasę.
4. Wymieszaj jajka, czosnek i majonez. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, ponownie wymieszaj, aż będzie gładka.
5. Aby podać sałatkę, przygotuj grzanki. Pokrój Bochenek w plastry i posmaruj cienką warstwą masła. Smażyć grzanki na patelni na złoty kolor.
6. Rozłóż sałatkę jajeczną na ciepłych grzankach i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy