kompot różne na zimę

jagodowe przypomnienie letnich, ciepłych dni. Kompot jest zawsze wyjątkowo smacznym napojem. Możesz go ugotować z dowolnej kombinacji owoców i jagód. W tym przypadku liczba smaków, które można uzyskać, jest ograniczona tylko wyobraźnią.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 13 g
52 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kompot, weź twarde jabłka. Dokładnie sprawdź je pod kątem uszkodzeń. Wybierz całe owoce. Umyj jabłka z zanieczyszczeń. Pokrój każde jabłko na 4 części i usuń rdzeń. Złożyć pokrojone jabłka w czysty 2-litrowy słoik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj do słoika umyte jagody aronii, czerwonej porzeczki i truskawek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno zagotuj wodę. Zalej całą zawartość słoika wrzącą wodą do samej góry. Przykryj i odstaw na 15 minut. W tym czasie cała zawartość zostanie rozgrzana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie spuść cały płyn ze słoika na patelnię, pozostawiając wszystkie jagody w słoiku. Dodaj cukier do garnka i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty, aby cały cukier dobrze się rozpuścił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie napełnij całą zawartość słoika wrzącym syropem. Wlej syrop do samej góry, aby nie było pustego miejsca. Zamknij kompot szczelną pokrywką. Przykryj pokrywki wrzącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć zamknięty kompot do góry nogami. W ten sposób pojemnik jest sprawdzany pod kątem szczelności. Nigdzie nie powinien wyciekać syrop. Musi być sucho. Zawiń odwrócone słoiki w koc i ostudź w tej formie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń schłodzony kompot w chłodnym miejscu do długotrwałego przechowywania. Taki kompot zachwyci Cię zimnymi, zimowymi wieczorami. Miłego poczęstunku!

aby przygotować kompot, ilość składników jest praktycznie warunkowa. Zwykle wystarczy umieścić składniki na 1/3 słoika. Ale jeśli chcesz bardziej nasycony napój, możesz napełnić puszki o połowę lub nawet całą objętość puszki. Im większe wypełnienie, tym bogatszy kompot.
Ilość cukru zależy od słodyczy oryginalnych owoców. Jeśli nie chcesz dodawać dodatkowego cukru, ale obawiasz się, że kompot może fermentować, to podczas gotowania syropu dodaj 1/3 łyżeczki kwasu cytrynowego. Służy jako rodzaj konserwantów do kompotu.
Gotuj z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy