sos serowy Dor Bleu

wykwintny SOS dla prawdziwych smakoszy! Sos serowy Dor Blue gotuje się w kilka minut. Nie bądź leniwy-zrób to. Zmieni smak znanych potraw, czy to ryb, drobiu czy mięsa. Może być również stosowany jako sos do sałatek ze świeżych warzyw. Jeśli kochasz ser pleśniowy, ten przepis jest dla ciebie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 68 % 23 g
węglowodany 6 % 2 g
318 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos Dor Blue? Przygotuj niezbędne składniki. Do sosów idealna jest śmietana o zawartości tłuszczu 20-22%. Możesz więcej, ale są zbyt gęste, a sos okaże się niezbyt płynny, zwłaszcza po dodaniu sera, który jeszcze bardziej zagęszcza SOS.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ser na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej śmietanę do rondla i umieść na małym ogniu i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy śmietana zacznie się gotować i pojawią się pierwsze bąbelki, dodaj pokruszony ser. Mieszając, gotuj sos, aż ser całkowicie się rozpuści. W tym momencie posmakuj sosu i w razie potrzeby dopraw do soli. Nie miałem dość soli, więc dodałem szczyptę soli. Stopień zasolenia gotowego sosu zależy od oryginalnego smaku sera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ser się stopi, a masa będzie gładka, zdejmij patelnię z ognia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj z sosem pieczone lub smażone mięso, ryby lub drób. Podałam taki sos ze sznyclami z indyka. Okazało się nie do opisania pyszne!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Resztę sosu przelej do czystego słoika z pokrywką. Przechowuj sos w lodówce nie dłużej niż 7 dni. Smacznego!

daję klasyczną bazę do sosu Dor Blue, który zawiera tylko śmietanę, ser i sól do woli. Jednak w razie potrzeby do sosu można dodać posiekaną natkę pietruszki lub kopru włoskiego, suche zioła prowansalskie, małe kawałki suszonej papryki, mielony czarny pieprz, ząbek czosnku przepuszczony przez prasę lub granulowany suchy czosnek, drobno posiekaną cebulę itp.do smaku. Warto jednak wziąć pod uwagę, że czosnek ma silny smak i aromat i może całkowicie pokonać delikatny Dor Blue. Dlatego wybierz mały ząbek czosnku, aby nadać sosowi nieco więcej ostrości, ale nie odciągać całego jego smaku.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Dor Blue - 354   kcal/100g

Podobne przepisy