skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim kładziemy jajka na twardo, dla których je myjemy, wkładamy do rondla, napełniamy wodą, aby były całkowicie pokryte. Stawiamy rondel na dużym ogniu, doprowadzamy wodę do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do średniego i gotuj jajka przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i wyślij jajka pod zimną wodą, aby szybciej ostygły i lepiej się wyczyściły.
2. Gdy jajka ostygną, obierz je i trzy na grubej tarce.
3. Pietruszkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi i drobno siekamy.
4. Trzy sery na grubej tarce. Jeśli ser jest kruchy, po prostu ugniatamy go widelcem.
5. Wyjmujemy chleb pita z opakowania i układamy oba arkusze na powierzchni roboczej.
6. Posmaruj powierzchnię majonezem pita, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki. Staraj się równomiernie rozprowadzać wszystkie składniki na powierzchni chleba pita.
7. Na majonezie i pietruszce rozprowadzamy starte jajka.
8. Połóż starty (rozgnieciony) ser na jajach, jednolitą warstwą.
9. Teraz zwijamy bułki pita. Staramy się, aby bułki były gęste, w przeciwnym razie nadzienie wylewa się podczas cięcia. Możesz tego uniknąć, podgrzewając-podczas smażenia ser stopi się i połączy bułki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu.
10. Ugotowane bułki kroimy na kawałki (każdy na trzy części).
to wszystko-pyszne danie jest gotowe! Możesz podawać go jako przekąskę lub możesz zabrać bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Takie bułki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g