chleb pita z serem i ziołami

pyszne i super szybkie danie! Niezwykle proste w przygotowaniu! Chleb pita z serem i ziołami jest bardzo szybki i niezwykle prosty w przygotowaniu. A przy tym wszystkim te bułki są niesamowicie smaczne i apetyczne. Przepis może pomóc, gdy goście są na wyciągnięcie ręki lub musisz ugotować coś satysfakcjonującego w drodze, na studia, do pracy. Ponadto bułki pita można smażyć na suchej patelni (bez dodatku oleju), wtedy pita będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej chrupiąca.
SvetalisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 44 % 18 g
węglowodany 24 % 10 g
258 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Przede wszystkim kładziemy jajka na twardo, dla których je myjemy, wkładamy do rondla, napełniamy wodą, aby były całkowicie pokryte. Stawiamy rondel na dużym ogniu, doprowadzamy wodę do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do średniego i gotuj jajka przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i wyślij jajka pod zimną wodą, aby szybciej ostygły i lepiej się wyczyściły.

2. Gdy jajka ostygną, obierz je i trzy na grubej tarce.

3. Pietruszkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, suszymy ręcznikami papierowymi i drobno siekamy.

4. Trzy sery na grubej tarce. Jeśli ser jest kruchy, po prostu ugniatamy go widelcem.

5. Wyjmujemy chleb pita z opakowania i układamy oba arkusze na powierzchni roboczej.

6. Posmaruj powierzchnię majonezem pita, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki. Staraj się równomiernie rozprowadzać wszystkie składniki na powierzchni chleba pita.

7. Na majonezie i pietruszce rozprowadzamy starte jajka.

8. Połóż starty (rozgnieciony) ser na jajach, jednolitą warstwą.

9. Teraz zwijamy bułki pita. Staramy się, aby bułki były gęste, w przeciwnym razie nadzienie wylewa się podczas cięcia. Możesz tego uniknąć, podgrzewając-podczas smażenia ser stopi się i połączy bułki od wewnątrz, a jednocześnie nada nowe odcienie smaku gotowemu daniu.

10. Ugotowane bułki kroimy na kawałki (każdy na trzy części).

to wszystko-pyszne danie jest gotowe! Możesz podawać go jako przekąskę lub możesz zabrać bułki do pracy lub szkoły jako przekąskę. Takie bułki świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g

Podobne przepisy