Śledź pod futrem z jajkiem

najsmaczniejszy, apetyczny, na świątecznym stole! Śledź pod futrem z jajkiem to najpopularniejsza sałatka na każdą ucztę. Jest przygotowywany ze zwykłych i dostępnych dla wszystkich produktów. Istnieje wiele opcji gotowania śledzia, ten ma jajko, ale nie ma gotowanej marchewki.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 39 % 9 g
131 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić śledzie pod futrem z jajkiem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć śledzie w postaci gotowego fileta, będzie to wygodniejsze i szybsze. Dobrze spłucz warzywa z zanieczyszczeń. Następnie gotuj buraki i ziemniaki w osobnych garnkach, we wrzącej wodzie do miękkości. Gotowanie ziemniaków zajmuje 15-20 minut. Na gotowanie buraków-1-1, 5 godziny, w zależności od jego wielkości. Sprawdź gotowość ostrym nożem - powinien łatwo przebić roślinę okopową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj również jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzone jajka, ziemniaki i buraki ostudzić i obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Złożyć pokrojoną cebulę na głęboki talerz i przykryć octem 9%. Pozostaw cebulę do marynowania na 10-15 minut. Następnie odcedź ocet i opłucz cebulę raz w zimnej wodzie. Marynowana cebula nadaje smak gotowej sałatki niepowtarzalny smak i aromat. Ale możesz użyć cebuli od razu, bez marynowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sałatka & quot; Śledź pod futrem" tradycyjnie układana warstwami. Użyję pierścienia do gotowania. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i połóż pierwszą warstwę na dnie formy. Naciśnij trochę prasą lub łyżką. Posmaruj warstwę ziemniaków odrobiną majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj filety śledziowe. Jeśli masz całą rybę, najpierw ją wypatrosz i pokrój w filety. Jak pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze osusz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż pokrojone śledzie w następnej warstwie. Posyp trochę marynowanej cebuli śledziem. I ponownie posmaruj majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowane jajka podzielić na białko i żółtko. Zetrzyj białko na grubej tarce i ułóż następną warstwę, lekko ją dociskając. Posmaruj tę warstwę odrobiną majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowane buraki zetrzyj również na grubej tarce i ułóż w następnej warstwie. Lekko dociśnij. Posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wierzch sałatki posyp żółtkami startymi na drobnej tarce. Wyjmij gotową sałatkę z formy i ostudź trochę w lodówce przed podaniem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj śledzie pod futrem do stołu. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g

Podobne przepisy