Zupa rybna ze świeżo mrożonej makreli

Prosty, szybki, pyszny, łatwy do gotowania! Zupa rybna ze świeżo mrożonej makreli okazuje się niezwykle satysfakcjonująca i bogata. Korzeń pietruszki i makrela nadają bulionowi aromat i niepowtarzalny smak. Okazuje się równie dobrze nie tylko ze świeżych, ale także z mrożonych ryb.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 33 % 3 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko i łatwo ugotować pyszną zupę ze świeżo mrożonej makreli? Zacznij od przygotowania niezbędnych składników z listy. Mam zupę ze świeżo mrożonej makreli, ale można ją zastąpić świeżą. Świeży korzeń pietruszki można zastąpić mieszanką suszonych korzeni lub korzenia lub łodygi selera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli ryba jest już wypatroszona, usuń płetwy i skrzela i dobrze je spłucz. Mrożone ryby zwykle wymagają dodatkowego czyszczenia. Bez rozmrażania do końca usuń wnętrze, czarne filmy wewnątrz brzucha, usuń skrzela. Dokładnie spłucz wszystko. Pokrój rybę na porcje. Aby bulion zachował przejrzystość, zaleca się zalanie kawałków ryby wodą i pozostawienie na 10 minut, aby cała krew wyszła z ryby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i obierz wszystkie warzywa. Pokrój ziemniaki w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój korzeń pietruszki w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę pokroić również w drobną kostkę. Jeśli nie lubisz czuć cebuli w gotowej zupie, możesz zostawić cebulę w całości, włożyć ją do bulionu z ziemniakami i usunąć pod koniec gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czosnek drobno posiekaj lub pokrój w plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj pietruszkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i korzeń pietruszki na patelnię. Smażyć, mieszając, przez 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelnię włożyć ziemniaki, kawałki makreli i smażone warzywa z patelni. Dodaj liście laurowe, sól, pieprz do smaku. Oprócz tych przypraw możesz dodać przyprawy do pierwszych dań rybnych.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej około 1,5 litra wody lub więcej do garnka, jeśli lubisz zupy z dużą ilością bulionu. Umieść patelnię na średnim ogniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagotuj zupę i gotuj, usuwając pianę, aż ryba i ziemniaki będą gotowe, około 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozostaw zupę na 10-15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie wlej zupę z makreli do talerzy, posyp posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy