brzoskwinie w puszkach na zimę

brzoskwinie w puszkach na zimę! Prosty przepis na brzoskwinie w puszkach na zimę. Świetnie nadają się na każdą herbatę, a także do dekorowania ciast i deserów. Taki przedmiot jest doskonale przechowywany i szybko spożywany!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 19 g
75 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź owoce gęste, nie przejrzałe, aby bardzo dobrze zachowały swój kształt i nie zamieniły się w owsiankę. Przed użyciem dobrze umyj owoce, wskazane jest użycie do tego specjalnej szczotki i środka do mycia owoców. Wziąłem zwykły biały cukier, ale możesz wziąć brązowy cukier - to również nada lekkiemu karmelowemu smakowi gotowe danie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj brzoskwinie, osusz, usuń pestki i pokrój w średniej wielkości kliny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj słoiki (najlepiej sodą i solą), wysterylizuj. Wkładam łyżkę do każdego słoika i wlewam wrzącą wodę, zostawiam na 10 minut, a następnie spuszczam wodę. Ale można również sterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej, piekarniku i na patelni z parą. Wystarczy zagotować pokrywki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrojone brzoskwinie szczelnie włożyć do słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywką i pozostaw na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spuść wodę, dodaj do niej cukier. Na 1 szklankę wody 3 łyżki.l cukier. Powinien być wystarczająco słodki syrop. Podczas gotowania syropu możesz dodać przyprawy do słoika z brzoskwiniami. Być może będzie to wanilia, laska cynamonu lub Gwiazdka anyżu gwiazdkowego. Te same przyprawy można również wziąć w postaci mielonej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadź syrop do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej do słoika aż do góry. Zamknij lub zwiń pokrywki, odwróć i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Brzoskwinie będą gotowe do spożycia za 10 dni. Ale są również doskonale przechowywane w zwykłych warunkach mieszkaniowych, nie wymagając lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz podawać takie owoce z lodami, dekorować nimi ciasta i inne desery. Syrop owocowy jest przydatny do impregnacji herbatników, ponownie do lodów i różnych napojów. Smacznego!

w podobny sposób można konserwować dowolne owoce, a nawet różne owoce. Słoik takiej konserwacji zimą przyniesie kawałek lata do Twojego domu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy