skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem malinowy przez 5 minut? Oczyść zebrane jagody z liści i gałązek. Piękny, duży wybór do zamrażania.
Krok 2:
A do dżemu bierzemy mniejszą i leśną odmianę. Pamiętaj, aby przepłukać jagodę pod bieżącą zimną wodą pod prysznicem lub rozcinając wodę ręką. Pozwól wodzie spłynąć. Wilgoć pozostała w malinach pozwoli ugotować dżem bez dodawania wody, a jagoda chętniej uwolni sok.
Krok 3:
Natychmiast posyp umyte maliny 1/3 cukru, delikatnie wymieszaj i pozostaw, aż pojawi się sok. To około 2 godzin. W tym czasie przygotuj słoiki.
Krok 4:
Przygotowanie puszek: - spłucz sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz piekarnik na 150 stopni, po osiągnięciu ustawionej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l-15 minut. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem, ale możesz użyć innej odpowiedniej dla siebie.
Krok 5:
Umieść maliny z dobrze wydzielonym sokiem na małym ogniu. Pozwól cukrowi całkowicie się rozpuścić, delikatnie mieszając drewnianą lub plastikową dużą łyżką, podnosząc cukier z dna.
Krok 6:
Następnie zwiększ ciepło do średniego i pozwól mu się zagotować. Na etapie gotowania i gotowania lepiej nie pozostawiać dżemu bez opieki, w przeciwnym razie powstająca piana może "uciec". Gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut. Gdy intensywnie się zagotuje, & quot; czapką & quot; delikatnie wymieszaj, nie usuwając piany. Nie musisz gotować dłużej.
Krok 7:
Po 5 minutach wyjmij z pieca, delikatnie kołysząc miednicą, wyprowadź piankę do środka i usuń wszystko w 3-4 krokach.
Krok 8:
Pianka jest usuwana dużo, dżem musi być czysty.
Krok 9:
W oczyszczonym gorącym dżemie dodaj pozostały cukier, delikatnie mieszając pozwól mu całkowicie się rozpuścić. Pozostaw dżem do całkowitego ostygnięcia.
Krok 10:
Następnie powtórz procedurę gotowania dwa razy, z wyłączeniem dodatku cukru. Po trzecim gotowaniu wlej gotowy oczyszczony dżem na gorąco do przygotowanych słoików. Słoiki powinny być ciepłe, suche, sterylne. Zakręć sterylnymi pokrywkami. Gotowy dżem ma ciemny, bogaty malinowy kolor, głęboki smak i aromat. Struktura jak galaretka, ale z całymi jagodami.
Krok 11:
Wytrzyj słoiki do czysta, zwiń na stole, aby sprawdzić szczelność i odwróć na pokrywkę, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie schowaj w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania. W ten sposób możesz ugotować każdą delikatną jagodę, zachowana jest maksymalna Cała jagoda, podczas gdy dżem jest dobrze przechowywany, nie jest kandyzowany. Okazuje się, że 6 puszek 0,5 l, 1-250 ml i trochę na próbę.
ten dżem malinowy nazywa się pięć minut nie dlatego, że gotujesz go przez 5 minut. Gotuj przez 5 minut co 3 godziny. I robią to w kilku seriach, od dwóch do trzech. Ostateczny czas gotowania uzyskuje się w okolicach 5-12 godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g