owsianka ryżowa na wodzie i mleku

lepki, gęsty, pyszny, na obfite rodzinne Śniadanie! Owsianka ryżowa na wodzie i mleku jest popularna w prawie każdej rodzinie-kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Dla odmiany możesz dodać do niego dowolne wypełniacze: rodzynki, suszone morele, inne suszone owoce, kandyzowane owoce, orzechy, świeże lub mrożone jagody i owoce.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 81 % 22 g
116 kcal
IG: 9 / 68 / 23

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę ryżową w wodzie i mleku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do owsianki wybierz ryż okrągły. Ma więcej skrobi i lepiej się gotuje, więc owsianka okazuje się przyjemną gęstością otaczającą. Proporcje mleka i wody mogą się różnić. Gotuję 50/50. Wybierz zawartość tłuszczu w mleku według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż przygotowany na owsiankę opłucz w zimnej wodzie. Następnie spuść z niego nadmiar wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do gotowania najlepiej użyć nieprzywierającej patelni. Owsianka nie spali się na takiej powierzchni. Wlej wodę do garnka i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia i zanurz w niej umyty ryż. Wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotuj ryż na małym ogniu, mieszając, aż wchłonie całą wodę. Zajmie to 5-7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej gorące mleko do ryżu i wymieszaj. Do smaku dodaj sól i cukier do owsianki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj owsiankę przez kolejne 10 minut. Dostosuj gęstość do swoich upodobań, dodając gorące mleko lub wodę. Im więcej płynu, tym bardziej płynna będzie owsianka. Gdy ryż stanie się miękki, zdejmij patelnię z ognia i pozostaw owsiankę do zaparzenia pod pokrywką przez kolejne 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po staniu owsianka będzie jeszcze grubsza. Nawet w zaparzonej owsiance można w razie potrzeby dodać gorący płyn. Owsianka ryżowa jest gotowa! Rozłóż na talerzach, dodaj kawałek masła i poczęstuj się! Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania. 

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy