dżem agrestowy na zimę prosty

bardzo szybki sposób na przygotowanie gęstego, aromatycznego dżemu. Agrest ma właściwości żelujące, dzięki czemu dżem jest gęsty. Z takim dżemem uzyskuje się bardzo smaczne kanapki śniadaniowe, dżem nie rozprowadza się na chlebie i nie kapie z niego.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
206 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dżem agrestowy? Aby przygotować dżem agrestowy na zimę, weź taką samą ilość jagód i cukru. Aby to zrobić, zważ agrest. Będziesz także potrzebował trochę wody(około jednej trzeciej szklanki). Agrest najlepiej stosować dojrzały i świeży, najlepiej natychmiast po zbiorze. Odmiana agrestu jest odpowiednia Zarówno czerwona, jak i zielona. W Czerwieni jest więcej witamin i składników odżywczych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jagody agrestu pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Odetnij suche końcówki i resztki łodyg. Zwykłe nożyczki do manicure doskonale się z tym łączą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś przygotowane jagody agrestu na patelnię z grubym dnem. Wlej 5 łyżek wody (1/3 szklanki), aby agrest nie przypalił się na dnie garnka. Umieść patelnię na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Agrest bardzo szybko wypuszcza sok. Gotuj jagody do miękkości, około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zdejmij patelnię z ognia i zmiel agrest za pomocą blendera zanurzeniowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj przecier jagodowy cukrem, dobrze wymieszaj. Umieść patelnię z powrotem na ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj dżem agrestowy na zimę na średnim ogniu przez 15-20 minut. Po raz pierwszy, aż cukier całkowicie się rozpuści, ciągle mieszaj dżem drewnianą lub silikonową szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania dżemu agrestowego na zimę przygotuj słoiki. Umyj je sodą. Sterylizacja nie jest konieczna. Najważniejsze jest to, że są czyste i suche. Ale zawsze, na wszelki wypadek, podgrzewam słoiki nad parą specjalnym metalowym pierścieniem, który nakłada się na garnek z wodą i gotuję pokrywki przez pięć minut. Wlej gorący dżem do słoików i natychmiast Zakręć pokrywkami. Owinąć słoiki kocem lub ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia.

aby dżem agrestowy był jeszcze bardziej aromatyczny, niektóre gospodynie domowe dodają do niego podczas gotowania jedną lub dwie pomarańcze skręcone w maszynce do mięsa. Ale wolę zrobić prosty klasyczny dżem agrestowy.

przepis na taki dżem agrestowy na zimę jest prosty i nie zajmuje dużo czasu.

smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy