zupa curry z kurczakiem

pikantna, rozgrzewająca zupa z orientalnymi akcentami na podniebieniu! Pikantna zupa jarzynowa na bulionie z kurczaka z kurczakiem o pikantnym smaku i aromacie curry nie może nie zaimponować. Jego niezwykły jasny smak i soczysty żółty kolor przypominają dania kuchni orientalnej. Podobne zupy są przygotowywane w Indiach, dodają różne ostre przyprawy i przyprawy. Należy zauważyć, że pomimo lekkości i prostoty składników zupa jest bardzo satysfakcjonująca, a nawet rozgrzewająca, co jest dobre na obiad w chłodne zimowe dni.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 62 % 16 g
120 kcal
IG: 63 / 38 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do zupy. Pokrój filet z kurczaka na duże kawałki, umyj mięso i gotuj w osolonej wodzie. Gotuj przez około 20 minut od momentu wrzenia, w zależności od wielkości kawałków mięsa. Mięso wyjmujemy z bulionu, bulion przydaje się do przygotowania zupy, więc nie wylewamy go, ale filtrujemy i odstawiamy na bok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki. Opłucz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie na puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odkładamy część kostek gotowanych ziemniaków, resztę ziemniaków popychamy lub mikserem zamieniamy w puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozwól mięsu z kurczaka ostygnąć i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. W razie potrzeby marchewki można pokroić w kostkę lub plasterki, jeśli lubisz marchewki w zupie na kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli jest dostępny, możesz dodać łodygę selera do zupy, poprawi to smak zupy. Umyj seler i pokrój w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze spłucz ryż, aż woda będzie czysta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W garnku z bulionem z kurczaka gotującym się na kuchence włóż tłuczone ziemniaki i odłożone kawałki ziemniaków, natychmiast dodaj ryż i seler. Wymieszaj, aby ryż nie przykleił się do dna. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu od momentu wrzenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię. Rozgrzewamy go. Połóż marchewki i cebulę na oleju, smaż je na lekki rumieniec. Dodaj przyprawy, posiekany czosnek na patelnię z warzywami, wymieszaj, podgrzej je, aby wzmocnić aromat i zdejmij z ognia. Przenieś smażenie warzyw na patelnię z zupą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Natychmiast wyślij posiekane mięso z kurczaka na patelnię. Mieszać. Gotuj przez 2-3 minuty i wyłącz ogień. Przykryj garnek zupą pokrywką i pozwól mu parzyć pod pokrywką przez co najmniej 20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj zupę do stołu z białym chlebem i świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal / 100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal / 100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy