skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec francuskie bułeczki serowe Gougères? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Możesz wziąć dowolny twardy ser, ale smak bułek będzie zależał od jego rodzaju. Ale jajka nie muszą być duże, ciasto okaże się zbyt płynne. W sam raz będą jaja kategorii C-1.
Krok 2:
Wlej mleko, wodę do rondla, dodaj masło i sól.
Krok 3:
Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj, mieszając, aż sól i masło całkowicie się rozpuszczą.
Krok 4:
Zmniejsz ogień do najniższego poziomu i powoli dodaj przesianą mąkę, szybko mieszając. Kontynuuj intensywne mieszanie, aż ciasto się ugotuje i utworzy gęste, jednorodne ciasto. Zajmie to około 2-3 minut.
Krok 5:
Zdejmij z ognia i kontynuuj mieszanie, aż ciasto ostygnie, aby uniknąć poparzenia po dotknięciu. Jest to konieczne, aby wprowadzone jajka nie gotowały się po dodaniu do ciasta.
Krok 6:
Nasze ciasto ostygło, zacznij wprowadzać jajka, pamiętaj, aby pojedynczo, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie zrobić odpowiedniego ciasta. Dodaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Na początku będzie ciężko, ale z każdym dodaniem jajka będzie łatwiej.
Krok 7:
Dodaj trzykrotnie i dokładnie wymieszaj. Oto ciasto po dodaniu drugiego jajka.
Krok 8:
Włóż trzecie jajko do ciasta i dokładnie wymieszaj. Ogólnie ciasto kremowe bardzo lubi dokładne mieszanie. Z tego uzyskuje się odpowiednią konsystencję, co oznacza, że będzie to doskonałe produkty.
Krok 9:
Wprowadź Ostatnie jajko i po raz ostatni dobrze zagniataj ciasto. Nie powinien być płynny ani bardzo gęsty. Jeśli powoli spływa z łyżki dużą falą, jest gotowy. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 stopni.
Krok 10:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i dodaj do ciasta, odstawiając trochę, będziemy go potrzebować później.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj, aż ser zostanie równomiernie rozprowadzony w cieście.
Krok 12:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub matą silikonową. Za pomocą łyżki lub torby cukierniczej ułóż te same bułki w odległości 2-3 centymetrów, ponieważ podczas pieczenia wzrosną.
Krok 13:
Posyp wierzch bułek tartym serem.
Krok 14:
Zanim zaczniesz piec bułki, pamiętaj o jednej zasadzie - pod żadnym pozorem nie otwieraj drzwi przez pierwsze 25 minut, a jeszcze lepiej przed gotowaniem. Nawet jeśli na ulicy jest huragan, trzęsienie ziemi lub inwazja kosmitów, drzwi piekarnika nie można otworzyć. Gdy nagle otworzysz drzwi, Twoje bułeczki odpadną. Włóż do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut, aż się zarumienią.
Krok 15:
Wyjmij z piekarnika, ostudź i podawaj.
Krok 16:
Smacznego.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g