francuskie bułeczki serowe Gougères

pyszne bułeczki serowe w najlepszych francuskich tradycjach. Takie bułeczki z serem są pyszne z herbatą, kawa po prostu z mlekiem. Możesz jeść po prostu w tej formie lub możesz wypełnić wewnętrzną jamę kremem lub innym nadzieniem, otrzymasz wspaniałą przekąskę na świąteczny stół.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 45 % 18 g
węglowodany 33 % 13 g
232 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec francuskie bułeczki serowe Gougères? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Możesz wziąć dowolny twardy ser, ale smak bułek będzie zależał od jego rodzaju. Ale jajka nie muszą być duże, ciasto okaże się zbyt płynne. W sam raz będą jaja kategorii C-1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko, wodę do rondla, dodaj masło i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść garnek na średnim ogniu i zagotuj, mieszając, aż sól i masło całkowicie się rozpuszczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmniejsz ogień do najniższego poziomu i powoli dodaj przesianą mąkę, szybko mieszając. Kontynuuj intensywne mieszanie, aż ciasto się ugotuje i utworzy gęste, jednorodne ciasto. Zajmie to około 2-3 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij z ognia i kontynuuj mieszanie, aż ciasto ostygnie, aby uniknąć poparzenia po dotknięciu. Jest to konieczne, aby wprowadzone jajka nie gotowały się po dodaniu do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasze ciasto ostygło, zacznij wprowadzać jajka, pamiętaj, aby pojedynczo, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie zrobić odpowiedniego ciasta. Dodaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Na początku będzie ciężko, ale z każdym dodaniem jajka będzie łatwiej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trzykrotnie i dokładnie wymieszaj. Oto ciasto po dodaniu drugiego jajka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż trzecie jajko do ciasta i dokładnie wymieszaj. Ogólnie ciasto kremowe bardzo lubi dokładne mieszanie. Z tego uzyskuje się odpowiednią konsystencję, co oznacza, że będzie to doskonałe produkty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wprowadź Ostatnie jajko i po raz ostatni dobrze zagniataj ciasto. Nie powinien być płynny ani bardzo gęsty. Jeśli powoli spływa z łyżki dużą falą, jest gotowy. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i dodaj do ciasta, odstawiając trochę, będziemy go potrzebować później.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj, aż ser zostanie równomiernie rozprowadzony w cieście.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub matą silikonową. Za pomocą łyżki lub torby cukierniczej ułóż te same bułki w odległości 2-3 centymetrów, ponieważ podczas pieczenia wzrosną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp wierzch bułek tartym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zanim zaczniesz piec bułki, pamiętaj o jednej zasadzie - pod żadnym pozorem nie otwieraj drzwi przez pierwsze 25 minut, a jeszcze lepiej przed gotowaniem. Nawet jeśli na ulicy jest huragan, trzęsienie ziemi lub inwazja kosmitów, drzwi piekarnika nie można otworzyć. Gdy nagle otworzysz drzwi, Twoje bułeczki odpadną. Włóż do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut, aż się zarumienią.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij z piekarnika, ostudź i podawaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy