skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby pierogi były wielokolorowe, użyjemy naturalnych barwników. Z marchwi wyciskamy sok za pomocą sokowirówki. Wyciśnij sok z surowych buraków. Posiekaj pietruszkę w blenderze z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Następnie wyciśnij powstałą mieszaninę przez sito lub gazę. Zamiast pietruszki możesz użyć szpinaku. Przystępujemy do przygotowania ciasta.
Krok 2:
Rozbij jajko i ubij widelcem. Zrobię trzy rodzaje ciasta, a jedno jajko wystarczy na wszystkie trzy rodzaje. Bierzemy sok z marchwi. Wlej do niego 1/3 jajka. Dodaj trochę soli i 1 łyżkę oleju roślinnego. Następnie stopniowo dodajemy 150 gramów przesianej mąki. Zagnieść ciasto. Mąka może wymagać trochę więcej lub mniej. W ten sam sposób zagniatamy ciasto sokiem z buraków. Dodaj olej,1/3 jajka, sól, 150 gramów mąki
Krok 3:
Z Zielonym sokiem z pietruszki robimy to samo. Zawiń ciasto w folię spożywczą. I pozwól mu "odpocząć" przez 15-20 minut. Przygotowujemy mięso mielone na pierogi. Wzięłam pierś z kurczaka. Zmiel go blenderem. Dodałem drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz. Do mięsa z kurczaka można dodać trochę wieprzowiny lub wołowiny. Moje dzieci uwielbiają pierogi z kurczakiem.
Krok 4:
Rozwałkuj każdy kawałek kolorowego ciasta wałkiem do ciasta. Aby ciasto się nie przykleiło, posyp je odrobiną mąki. Za pomocą szklanki lub szklanki wycinamy kubki. Rozłóż mięso mielone na środku. Mięso mielone można umieścić łyżeczką. Możesz użyć torby cukierniczej. Alternatywnie możesz umieścić mięso mielone w plastikowej torbie, odciąć róg. Moim zdaniem szybsza niż łyżka. Ściśnij krawędzie ciasta. Nadajemy pierogom tradycyjny wygląd.
Krok 5:
Pierogi można zamrozić na przyszłość. I możesz gotować od razu. Aby to zrobić, zanurz pierogi we wrzącej osolonej wodzie. Na początku gotowania polecam mieszać pierogi. Po wypłynięciu pierogów i ponownym zagotowaniu wody gotuj przez 5-6 minut. Ponieważ używamy naturalnych barwników, należy pamiętać, że podczas gotowania kolor ciasta nieco zanika. Podawaj pierogi ze śmietaną lub dowolnym ulubionym sosem. Pierogi są równie smaczne z bulionem.
aby nadać ciastu czerwony kolor, możesz rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w wodzie. W przypadku żółtego ciasta kurkumę można rozcieńczyć w wodzie. Do koloru bzu można użyć soku z czerwonej kapusty.
smacznego. Gotuj z przyjemnością.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g