skład / składniki
metoda gotowania
lukier to jedna z najbardziej poszukiwanych powłok do ciast. Możesz całkowicie przykryć ciasto, instalując je na grillu i zastępując paletę pod spodem. Możesz również podlać tylko powierzchnię, tworząc piękne smugi. Smugi zamarzają natychmiast tylko na zimnej powierzchni ciasta. Temperatura robocza glazury wynosi 38 stopni, nie należy podlewać ciasta gorącym lukrem. Tutaj ponownie pomoże termometr do gotowania.
1. Do gotowania wybierz patelnię z grubym dnem. Dno równomiernie się rozgrzeje, glazura się nie przypali.
2. Włóż masło do rondla, wlej brązowy cukier. Tutaj wlej syrop kukurydziany i mleko skondensowane.
3. Wszystko dobrze wymieszaj ręczną trzepaczką. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy masę do wrzenia na średnim ogniu. Jednocześnie nie zapomnij mieszać.
4. Dodaj bitą śmietanę do glazury. Mieszać. Zainstaluj termometr. Czekamy, aż karmel osiągnie 238 stopni. W tym samym czasie ciągle mieszaj.
5. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj wanilię i sól. Nie możesz natychmiast użyć glazury. Powinien ostygnąć do temperatury roboczej, a nie wyższej niż 37-38 stopni.
jak inaczej można sprawdzić gotowość glazury? Bardzo proste: test miękkiej kulki. Oto jak to się robi:
- wlej zimną wodę do szklanki lub miski;
- łyżeczkę zanurzamy w glazurze;
- kapiemy lukier z łyżki do pojemnika z zimną wodą.
jeśli kropla w wodzie utworzy miękką kulkę-lukier jest gotowy . W przeciwnym razie musisz jeszcze trochę ugotować glazurę, aż test miękkiej kulki zakończy się sukcesem.
użyj lukru do ciast i ciastek. Pyszne wypieki dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g