lukier do ciasta karmelowego

Dowiedz się, jak prawidłowo przygotować karmelową powłokę. Karmelowy lukier do ciasta to coś! Piękny kolor, boski zapach. Każda gospodyni domowa może przygotować taki lukier, byłoby pragnienie. Brązowego cukru w przepisie nie można zastąpić zwykłym cukrem. Masło powinno być wysokiej jakości, z maksymalnym procentem tłuszczu. Zastąpienie masła margaryną jest niedopuszczalne! Do przygotowania glazury potrzebny będzie również termometr do gotowania. Warto go kupić, ponieważ miłośnicy gotowania termometru przyda się więcej niż raz.
strunkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 21 % 18 g
węglowodany 76 % 64 g
419 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

lukier to jedna z najbardziej poszukiwanych powłok do ciast. Możesz całkowicie przykryć ciasto, instalując je na grillu i zastępując paletę pod spodem. Możesz również podlać tylko powierzchnię, tworząc piękne smugi. Smugi zamarzają natychmiast tylko na zimnej powierzchni ciasta. Temperatura robocza glazury wynosi 38 stopni, nie należy podlewać ciasta gorącym lukrem. Tutaj ponownie pomoże termometr do gotowania.

1. Do gotowania wybierz patelnię z grubym dnem. Dno równomiernie się rozgrzeje, glazura się nie przypali.

2. Włóż masło do rondla, wlej brązowy cukier. Tutaj wlej syrop kukurydziany i mleko skondensowane.

3. Wszystko dobrze wymieszaj ręczną trzepaczką. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy masę do wrzenia na średnim ogniu. Jednocześnie nie zapomnij mieszać.

4. Dodaj bitą śmietanę do glazury. Mieszać. Zainstaluj termometr. Czekamy, aż karmel osiągnie 238 stopni. W tym samym czasie ciągle mieszaj.

5. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj wanilię i sól. Nie możesz natychmiast użyć glazury. Powinien ostygnąć do temperatury roboczej, a nie wyższej niż 37-38 stopni.

jak inaczej można sprawdzić gotowość glazury? Bardzo proste: test miękkiej kulki. Oto jak to się robi:

- wlej zimną wodę do szklanki lub miski;

- łyżeczkę zanurzamy w glazurze;

- kapiemy lukier z łyżki do pojemnika z zimną wodą.

jeśli kropla w wodzie utworzy miękką kulkę-lukier jest gotowy . W przeciwnym razie musisz jeszcze trochę ugotować glazurę, aż test miękkiej kulki zakończy się sukcesem.

użyj lukru do ciast i ciastek. Pyszne wypieki dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy