Sałatka Berlińska z szynką

zamiast całego obiadu - jedna obfita sałatka - to nie żart. Pyszne! Sałatka Berlińska daje jej zjadaczowi niesamowity smak, sytość i wszystkie zalety pełnego obiadu z białkami i błonnikiem. Świeży, lekki i pożywny!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 27 % 10 g
węglowodany 57 % 21 g
200 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Berlińską z szynką? Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Aby łzy nie płynęły-zbieramy wodę do ust.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórek i pokrój jak cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę umyj, odetnij miąższ i pokrój jak poprzednie warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój szynkę i inne składniki mięsne i rybne, które wybrałeś do sałatki berlińskiej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój jajka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystkie posiekane składniki sałatki z kukurydzą i ryżem, solą i pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw majonezem, ostudź, odstaw i podawaj w ładnej salaterce.

smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy