skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Latte Macchiato w domu? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli masz ziarna kawy, musisz je zmielić w młynku. Jeśli już zmielony, odmierz 1,5 łyżeczki. Świeżo zmielona kawa jest zwykle bardziej aromatyczna. Mleko potrzebuje więcej tłuszczu, od 3,2% i więcej. Zrobiłem dwie porcje kawy, więc wziąłem 2 razy więcej składników.
Krok 2:
Wlej zmieloną kawę do Turku, zalej zimną wodą i podgrzej. Mieszaj i gotuj, aż kawa zacznie wrzeć, ale nie gotuj. Zdejmij Turka z ognia. Jeśli chcesz, możesz doprowadzić napój do krawędzi wrzenia jeszcze 2-3 razy i usunąć go z ognia.
Krok 3:
Odcedź gotową mocną kawę przez specjalny worek filtracyjny lub drobny sitko, aby odciąć fusy z Kawy. Wlej kawę z powrotem do czystego Turku i umieść ją z powrotem na najwolniejszym ogniu. Jest to konieczne, aby kawa nie ostygła.
Krok 4:
Podgrzej mleko do 50-70 stopni. Mleko powinno być gorące, ale nie doprowadzaj go do wrzenia: powinno być zimniejsze niż kawa. Sprawdzałem temperaturę za pomocą termometru do gotowania. Jeśli nie masz takiego termometru, po prostu poczekaj, aż lekka para zacznie rosnąć z mleka i usuń ją z ognia.
Krok 5:
Gorące mleko ubij mikserem lub blenderem przez około 4 minuty, aż pojawi się stabilna, Puszysta piana. Jeśli masz francuską prasę, możesz w niej ubić mleko, podnosząc i opuszczając tłok.
Krok 6:
Delikatnie wlej mleko z pianką do specjalnej szklanej szklanki z uchwytem. Na wierzch powoli wlej gorącą kawę cienkim strumieniem. Przed dodaniem do gotowego napoju kawa powinna być cieplejsza niż ubite mleko, tylko wtedy, ze względu na różnicę temperatur i gęstości, wzrośnie I zajmie miejsce między mlekiem a pianką mleczną.
Krok 7:
Posyp gotowy napój mielonym cynamonem i natychmiast podawaj. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne jest, aby zrozumieć, czym macchiato różni się od zwykłego cappuccino, ponieważ składniki tych dwóch rodzajów kawy są takie same.
- udział mleka do kawy w Cappuccino 1: 1, w macchiato:2: 1 + pianka.
- Cappuccino podaje się w zwykłej filiżance kawy, a latte w wysokiej, przezroczystej szklance z uchwytem, dzięki czemu wszystkie trzy warstwy kawy są wyraźnie widoczne.
- kolejność gotowania. W przypadku cappuccino do filiżanki najpierw wlewa się gotową kawę, a następnie ubite mleko (2 warstwy) na wierzch. W latte, jak widać powyżej w przepisie, najpierw wlewa się ubite mleko, a następnie kawę, dzięki czemu powstają 3 warstwy.
- W cappuccino pianka jest gęsta, więc szczypta cukru jest utrzymywana na powierzchni i nie wpada do napoju. Ale w latte macchiato pianka jest lżejsza i bardziej przewiewna. Na powierzchni utrzymuje się tylko zmielony cynamon.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kawa mielona - 200 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g