Kawa latte macchiato w domu

słynny, ale niedrogi i prosty przepis! Przygotowanie prawdziwej kawy Latte Macchiato w domu jest dziecinnie proste, nawet bez ekspresu do kawy. Wystarczy mieć pod ręką blender lub mikser, aby ubić mleko. Pozostałe etapy wymagają jedynie uważności i jasnego przestrzegania instrukcji przepisu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 57 % 8 g
71 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Latte Macchiato w domu? Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli masz ziarna kawy, musisz je zmielić w młynku. Jeśli już zmielony, odmierz 1,5 łyżeczki. Świeżo zmielona kawa jest zwykle bardziej aromatyczna. Mleko potrzebuje więcej tłuszczu, od 3,2% i więcej. Zrobiłem dwie porcje kawy, więc wziąłem 2 razy więcej składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zmieloną kawę do Turku, zalej zimną wodą i podgrzej. Mieszaj i gotuj, aż kawa zacznie wrzeć, ale nie gotuj. Zdejmij Turka z ognia. Jeśli chcesz, możesz doprowadzić napój do krawędzi wrzenia jeszcze 2-3 razy i usunąć go z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź gotową mocną kawę przez specjalny worek filtracyjny lub drobny sitko, aby odciąć fusy z Kawy. Wlej kawę z powrotem do czystego Turku i umieść ją z powrotem na najwolniejszym ogniu. Jest to konieczne, aby kawa nie ostygła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej mleko do 50-70 stopni. Mleko powinno być gorące, ale nie doprowadzaj go do wrzenia: powinno być zimniejsze niż kawa. Sprawdzałem temperaturę za pomocą termometru do gotowania. Jeśli nie masz takiego termometru, po prostu poczekaj, aż lekka para zacznie rosnąć z mleka i usuń ją z ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gorące mleko ubij mikserem lub blenderem przez około 4 minuty, aż pojawi się stabilna, Puszysta piana. Jeśli masz francuską prasę, możesz w niej ubić mleko, podnosząc i opuszczając tłok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wlej mleko z pianką do specjalnej szklanej szklanki z uchwytem. Na wierzch powoli wlej gorącą kawę cienkim strumieniem. Przed dodaniem do gotowego napoju kawa powinna być cieplejsza niż ubite mleko, tylko wtedy, ze względu na różnicę temperatur i gęstości, wzrośnie I zajmie miejsce między mlekiem a pianką mleczną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp gotowy napój mielonym cynamonem i natychmiast podawaj. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne jest, aby zrozumieć, czym macchiato różni się od zwykłego cappuccino, ponieważ składniki tych dwóch rodzajów kawy są takie same.

  1. udział mleka do kawy w Cappuccino 1: 1, w macchiato:2: 1 + pianka.
  2. Cappuccino podaje się w zwykłej filiżance kawy, a latte w wysokiej, przezroczystej szklance z uchwytem, dzięki czemu wszystkie trzy warstwy kawy są wyraźnie widoczne.
  3. kolejność gotowania. W przypadku cappuccino do filiżanki najpierw wlewa się gotową kawę, a następnie ubite mleko (2 warstwy) na wierzch. W latte, jak widać powyżej w przepisie, najpierw wlewa się ubite mleko, a następnie kawę, dzięki czemu powstają 3 warstwy.
  4. W cappuccino pianka jest gęsta, więc szczypta cukru jest utrzymywana na powierzchni i nie wpada do napoju. Ale w latte macchiato pianka jest lżejsza i bardziej przewiewna. Na powierzchni utrzymuje się tylko zmielony cynamon.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kawa mielona - 200   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy