krem maślany do ciasta
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij jajka trzepaczką, dodaj mąkę smażoną na patelni bez oleju, kontynuując ubijanie i doprowadzając masę do pełnej jednorodności. Zagotuj mleko, wlej do niego cukier, nie zapomnij wymieszać. Jak tylko się zagotuje, natychmiast usuń i ostudź. Mleko musi być ciepłe, zanim zaczniemy wlewać je do jajek. Wlać, mieszając. Teraz wysyłamy naszą mieszankę jajeczno-mleczną do kąpieli wodnej i doprowadzamy do gęstości. Nie powinna się gotować, pamiętaj. Usuwamy z pieca, ponownie wkładamy do ostygnięcia. Następnie ubij z masłem, aż będzie puszysty. Na koniec dodaj cukier waniliowy. Taki krem i jako deser jest bardzo smaczny, aw słynnym torcie Napoleon jest w ogóle ponad wszelkimi pochwałami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g