krem maślany do ciasta

świetny przepis na klasyczny krem napoleoński! Teraz powiem Ci, jak zrobić pyszny krem dla Napoleona. Ten przepis kulinarny różni się od tradycyjnej wersji kremu, ale to właśnie ta różnica polega na całej jego atrakcyjności. A ta skórka to masło i wstępnie usmażona mąka.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 73 % 32 g
219 kcal
IG: 6 / 3 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

ubij jajka trzepaczką, dodaj mąkę smażoną na patelni bez oleju, kontynuując ubijanie i doprowadzając masę do pełnej jednorodności. Zagotuj mleko, wlej do niego cukier, nie zapomnij wymieszać. Jak tylko się zagotuje, natychmiast usuń i ostudź. Mleko musi być ciepłe, zanim zaczniemy wlewać je do jajek. Wlać, mieszając. Teraz wysyłamy naszą mieszankę jajeczno-mleczną do kąpieli wodnej i doprowadzamy do gęstości. Nie powinna się gotować, pamiętaj. Usuwamy z pieca, ponownie wkładamy do ostygnięcia. Następnie ubij z masłem, aż będzie puszysty. Na koniec dodaj cukier waniliowy. Taki krem i jako deser jest bardzo smaczny, aw słynnym torcie Napoleon jest w ogóle ponad wszelkimi pochwałami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy