skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić makrele w łuskach cebuli i zaparzaczu do herbaty? Przygotuj jedzenie. Makrela, jeśli jest zamrożona, najpierw rozmrozić. lepiej robić to stopniowo, przenosząc go z zamrażarki do lodówki na dolną półkę. Wziąłem herbatę w torebkach, jest to wygodniejsze, nie trzeba później obierać ryby z liści herbaty. Ale możesz wziąć zwykły, luźny. Herbata powinna być bez smaku, czysta czerń. Oprócz soli i cukru możesz umieścić dowolne przyprawy.
Krok 2:
Najpierw przygotuj solankę. Jak zrobić solankę? Weź patelnię o odpowiedniej wielkości, wlej do niej wodę. Dodaj sól, cukier i przyprawy, jeśli ich używasz. Włóż herbatę lub torebki z herbatą, odrywając papierowe metki. Dodaj skórki cebuli. Użyj łyżki, aby przycisnąć ją, aby zniknęła pod wodą.
Krok 3:
Umieść garnek z solanką na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj solankę przez jedną do dwóch minut, a następnie wyłącz ogień. Pozostaw solankę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Wypatrosz rozmrożoną rybę. Aby to zrobić, przetnij go wzdłuż brzucha od głowy do ogona i usuń wnętrze. Lepiej też usunąć czarny film pokrywający brzuch w środku.
Krok 5:
Odetnij głowę, możesz też usunąć ogon. Dobrze wypłucz wypatroszoną rybę.
Krok 6:
Schłodzoną solankę przecedzić przez sito.
Krok 7:
Umieść przygotowaną makrelę w naczyniu odpowiednim do solenia. Może to być plastikowy lub szklany pojemnik, słoik lub plastikowa butelka z odciętą szyjką. Napełnij go solanką. Umieść pojemnik z rybą w lodówce. Od czasu do czasu wyjmuj i obracaj makrelę, aby była równomiernie solona. Możesz jeść ryby w ciągu 3 dni. Smacznego!
kupując makrelę, zwróć uwagę na jakość ryby, powinna ona mieć jednolitą srebrną skórkę, świeży rybny zapach, bez duszności. Oczy czyste, nie mętne. Jeśli kupiłeś mrożoną rybę, rozmrażaj ją stopniowo, lepiej w lodówce, w żadnym wypadku nie w wodzie, ryba straci swoje zdrowe i smakowe właściwości.
planowałem posolić dwie ryby, ale podczas krojenia jedna z nich się rozpadła. Sugeruje to, że ryby były niewłaściwie przechowywane i często były rozmrażane i ponownie zamrażane. Musiałem ją wyrzucić.
gotowa makrela okazała się bardzo smaczna i lekko solona, o przyjemnym aromacie. Jeśli lubisz bardziej słoną wersję, dodaj trochę soli.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g