kapuśniak z kiszoną kapustą

bogate, apetyczne, gęste, obfite, ze zwykłych potraw. Klasyczna kapuśniak z kiszoną kapustą ma bogaty, bogaty smak. Można je gotować z mięsem i bez, z rybami lub grzybami. Zupa ma przyjemną, lekką, orzeźwiającą kwaskowatość, dzięki czemu jest równie dobra na lato i zimę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 25 % 2 g
37 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować klasyczną kapuśniak z kiszoną kapustą? Przepis jest bardzo prosty. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą i zacznij od przygotowania bulionu. Możesz wziąć wołowinę lub cielęcinę. Aby bulion był bardziej bogaty, weź mięso z kością. Może to być podudzie, łopatka na kości. Mam żeberka wołowe, ale jest na nich dużo mięsa. Jeśli znajdziesz takie (w końcu mięso jest czasami specjalnie cięte z żeber), możesz z nimi zrobić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, osusz. Włóż do rondla wraz z całą obraną cebulą, zalej zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj bulion i gotuj przez około 1,5 do 2 godzin na małym ogniu, usuwając pianę. Początkowo bulion będzie ciemny, ale stopniowo się rozjaśni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania mięsa przygotuj bazę do zupy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ziemniaki i pokrój w średnią kostkę. Będzie pyszny z młodymi ziemniakami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy mięso się ugotuje, wyjmij je z bulionu, oddziel od kości i pokrój na średnie kawałki lub kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij również cebulę i wyrzuć-dała bulionowi wszystkie soki i uczyniła go bardziej przejrzystym. Odcedź bulion i wróć do małego ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż mięso do garnka z bulionem. Następnie ułóż ziemniaki. Sól, pieprz i gotuj wszystko razem przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj kiszoną kapustę i gotuj wszystko razem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiszoną kapustę można wycisnąć przed dodaniem lub ułożyć razem z solanką - jak najbardziej. Dla mnie tak smakuje lepiej z solanką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj pieczeń. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego, ale lepiej z olejem słonecznikowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, nie możecie jej w ogóle dodawać do smażenia, aby nie chrupała na zębach. Ale nadal cebula zawiera substancje ważne dla organizmu, więc zwykle dodaję całą cebulę do bulionu, aby później ją wyrzucić, i smażę bez cebuli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu i smaż cebulę przez 1-2 minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie dodaj marchewki i smaż, mieszając, aż będą miękkie przez kolejne 3 do 5 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś pieczeń do garnka z zupą i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na koniec dodaj oba rodzaje pieprzu, liście laurowe. Gotuj kapuśniak na małym ogniu przez 10 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Usuń gotową kapuśniak z ognia, przykryj garnek pokrywką i pozwól zupie parzyć przez 10-15 minut. Następnie wlej do talerzy. możesz podawać ze śmietaną. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy