puree ziemniaczane w piekarniku

przepyszne danie z najprostszych składników! Puree ziemniaczane w piekarniku to najlepsza rzecz do zrobienia, jeśli przypadkowo masz tłuczone ziemniaki w lodówce. Gotowane w piekarniku zawierają maksimum smaku przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii.
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 71 % 10 g
60 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

idealny, jeśli tłuczone ziemniaki pozostały po wczorajszej kolacji-pozwoli to zaoszczędzić czas na robieniu kotletów. Ale możesz go również ugotować na świeżo...

więc obierz ziemniaki, umyj je i gotuj, aż będą ugotowane. Jak tylko się zagotuje, dodaj sól. Z garnka z gotowanymi ziemniakami spuść wodę-niewielką część do kubka, aby później użyć jej do przygotowania tłuczonych ziemniaków.

gdy ziemniaki są jeszcze gorące, ugniataj je w puree. Zaczynamy od całkowicie suchych ziemniaków, stopniowo dodajemy płyn. W takim przypadku gotowe tłuczone ziemniaki będą miękkie i wolne od grudek.

gdy tłuczone ziemniaki są już gotowe i stygną do komfortowej temperatury, przygotuj cebulę. Czyścimy i myjemy, kroimy w małe kostki. Smażyć na patelni w rozgrzanym oleju roślinnym do miękkości i złotego koloru.

gdy cebula jest już gotowa, dodaj ją do lekko schłodzonych tłuczonych ziemniaków. Wysyłamy tam jajko, sól, mielony pieprz i czosnek (przepuszczamy przez prasę lub drobno siekamy). Ugniataj masę widelcem, aż będzie gładka. Otrzymasz dość gęste ciasto ziemniaczane, z którego dobrze uformują się kotlety o dowolnym kształcie.

wlej bułkę tartą do szerokiego talerza. Zwilż ręce wodą lub niewielką ilością oleju roślinnego. Tworzymy kotlety o dowolnym pożądanym rozmiarze i kształcie - podłużne, okrągłe, płaskie... W przypadku tej metody gotowania forma nie ma fundamentalnego znaczenia. Dobrze zanurzamy kotlety w bułce tartej i wkładamy do naczynia do pieczenia, które najpierw należy nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego.

pieczemy kotlety w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 25 minut. Jeśli zapewniony jest tryb konwekcji, możesz go użyć - wtedy skórka będzie bardziej tostowa i chrupiąca.

gotowe kotlety podawane są na gorąco jako niezależne danie lub jako dodatek. Będą doskonałym tandemem z dowolnym gorącym mięsem i rybą, można je uzupełnić warzywami lub sosami do wyboru.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy