skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z futra lisa z grzybami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź grzyby średniej wielkości, śnieżnobiały kolor bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. Oprócz nich możesz wziąć absolutnie dowolne grzyby. Ale jeśli weźmiesz Drewno, pamiętaj, że wiele z nich należy ugotować przed smażeniem.
Krok 2:
Gotuj ziemniaki i marchewki w mundurach. Aby to zrobić, zalej umyte bulwy zimną wodą i gotuj przez 20-25 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Umyj jajka mydłem i ugotuj je na stromo. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze wyczyścić ugotowane jajka, zalej je zimną wodą. Wszystko całkowicie ostudzić i obrać.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny i połóż posiekaną cebulę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu, aż będzie lekko złoty.
Krok 4:
Pieczarki obrać, opłukać i drobno posiekać. Dodaj do cebuli. Pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale należy wziąć pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania. Smaż, aż cały płyn z grzybów wyparuje. Ostudzić.
Krok 5:
Usuń ciemne filmy i pestki ze śledzia. Pokrój filety w małe kostki.
Krok 6:
Ponieważ sałatka jest warstwowa, można ją układać warstwami w dużej salaterce lub partiami. Rozłożyłem sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania, ale możesz również ostrożnie ułożyć składniki szkiełkiem. Posmaruj dno cienką warstwą majonezu. Jest to konieczne, aby przymocować dolną warstwę i nie rozpadła się, gdy zostanie zjedzona. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i ułóż na majonezie. Ubij trochę.
Krok 7:
Posmaruj trochę majonezem i ułóż następującą warstwę śledzia.
Krok 8:
Następnie ponownie zrób cienką warstwę majonezu. Zetrzyj jajka na grubej tarce i ułóż w następnej warstwie, posmaruj majonezem.
Krok 9:
Zrób następną warstwę grzybów z cebulą.
Krok 10:
Posmaruj trochę majonezem i zrób ostatnią warstwę startej a grubej marchewki.
włóż sałatkę do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Uwielbiam, gdy jest w nocy lub jeszcze dłużej. W tym czasie wszystkie składniki lepiej "zaprzyjaźniają się", a sałatka staje się jeszcze smaczniejsza.
udekoruj sałatkę według własnego uznania przed podaniem.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g