Sałatka Z Futra Lisa ze śledziem i grzybami

bardzo proste, bardzo świąteczne, o jasnym, bogatym smaku! Sałatkę z futra lisa ze śledziem przygotowujemy ze smażonymi grzybami i cebulą. Okazuje się dość sycący, bogaty. I na każdym stole wygląda po prostu świetnie: wyróżnia się spośród innych przekąsek, dlatego jest spożywany jako pierwszy!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 33 % 7 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z futra lisa z grzybami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź grzyby średniej wielkości, śnieżnobiały kolor bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. Oprócz nich możesz wziąć absolutnie dowolne grzyby. Ale jeśli weźmiesz Drewno, pamiętaj, że wiele z nich należy ugotować przed smażeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki i marchewki w mundurach. Aby to zrobić, zalej umyte bulwy zimną wodą i gotuj przez 20-25 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Umyj jajka mydłem i ugotuj je na stromo. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze wyczyścić ugotowane jajka, zalej je zimną wodą. Wszystko całkowicie ostudzić i obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w małe kostki. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny i połóż posiekaną cebulę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu, aż będzie lekko złoty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieczarki obrać, opłukać i drobno posiekać. Dodaj do cebuli. Pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale należy wziąć pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania. Smaż, aż cały płyn z grzybów wyparuje. Ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń ciemne filmy i pestki ze śledzia. Pokrój filety w małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponieważ sałatka jest warstwowa, można ją układać warstwami w dużej salaterce lub partiami. Rozłożyłem sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania, ale możesz również ostrożnie ułożyć składniki szkiełkiem. Posmaruj dno cienką warstwą majonezu. Jest to konieczne, aby przymocować dolną warstwę i nie rozpadła się, gdy zostanie zjedzona. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i ułóż na majonezie. Ubij trochę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj trochę majonezem i ułóż następującą warstwę śledzia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ponownie zrób cienką warstwę majonezu. Zetrzyj jajka na grubej tarce i ułóż w następnej warstwie, posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zrób następną warstwę grzybów z cebulą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj trochę majonezem i zrób ostatnią warstwę startej a grubej marchewki.

włóż sałatkę do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Uwielbiam, gdy jest w nocy lub jeszcze dłużej. W tym czasie wszystkie składniki lepiej "zaprzyjaźniają się", a sałatka staje się jeszcze smaczniejsza.

udekoruj sałatkę według własnego uznania przed podaniem.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy