pasztet Szprotowy w domu

niesamowicie pyszny pasztet z dostępnych produktów. Robiłam różne pasztety, ale szprotki są chyba najsmaczniejsze. Można go ułożyć w tartaletki lub po prostu posmarować chlebem lub grzankami. Doskonała przekąska na święta i w dni powszednie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 14 g
tłuszcze 69 % 34 g
węglowodany 2 % 1 g
327 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować na twardo i pokroić na 4 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Koperek umyć, osuszyć i posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż szproty z masłem, jajka, ser, koperek i majonez do miski blendera. Ubijaj nie dłużej niż 10 sekund, aby masa nie była całkowicie jednorodna, z małymi kawałkami. Gotowy pasztet przechowywać w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz i wymieszaj masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy pasztet przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy