ciasto jajeczne z nadzieniem jajecznym

pachnące, bardzo smaczne i proste letnie ciasto! Spróbuj!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 11 g
tłuszcze 45 % 20 g
węglowodany 30 % 13 g
217 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto kruche: dodaj sól, sodę do mąki, wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło pokrojone na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie potrzyj rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtko, wodę i szybko zastąp ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbierz ciasto w grudkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadzienie: drobno posiekaj cebulę, pokrój jajka w kostkę, Połącz w misce, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ciasto z lodówki, zwiń w cienką warstwę i włóż do formy. Nakłuć widelcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż starty ser topiony na cieście, a następnie jajka z cebulą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypełnienie: wymieszaj jajka, mleko, paprykę, sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnij ciasto tą mieszanką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, koncentrując się na piekarniku i używając drewnianych patyczków.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto jest gotowe! Smacznego i letniego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy