Krem kremowy

krem i lody w jednym to idealna opcja na gorące lato! Bardzo smaczny, delikatny i przewiewny krem. Zasadniczo jest to krem z bitą śmietaną. To dzięki kremom krem jest bardzo przewiewny! Oprócz tego, że ten krem jest idealny do ciast, ciast, można go napełnić koszami, podawać jako niezależny deser, krem ten można również zamrozić i podawać jak lody! Krem okazuje się dużo, wystarczyło mi na ciasto i udało mi się zamrozić część! Poczęstuj się, jest bardzo smaczny!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 39 % 15 g
węglowodany 53 % 20 g
221 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj mleko. Ubij żółtka ze skrobią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj nalewkę waniliową (lub cukier waniliowy) do zmiażdżonych żółtek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, Wprowadzamy mleko do żółtek ze skrobią. Wlej powstałą mieszaninę z powrotem do rondla i gotuj krem na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń gotowy krem z ognia. Jeśli nagle krem wyjdzie z grudkami, przetrzyj go przez sito!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Na tym etapie możesz regulować słodycz kremu, możesz dodać mniej lub więcej cukru pudru, pamiętaj tylko, że nie dodamy słodkiej śmietany do kremu. Pozwól kremowi całkowicie ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij śmietanę na puszystą pianę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W kilku krokach dodaj śmietanę do kremowej części kremu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wymieszaj. Nasz krem jest gotowy, możesz go podać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Krem świetnie sprawdzi się jako samodzielny deser.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugotowałam z nim Napoleona. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy