skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Zagotuj mleko. Ubij żółtka ze skrobią.
Krok 3:
Dodaj nalewkę waniliową (lub cukier waniliowy) do zmiażdżonych żółtek.
Krok 4:
Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, Wprowadzamy mleko do żółtek ze skrobią. Wlej powstałą mieszaninę z powrotem do rondla i gotuj krem na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 5:
Usuń gotowy krem z ognia. Jeśli nagle krem wyjdzie z grudkami, przetrzyj go przez sito!
Krok 6:
Dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Na tym etapie możesz regulować słodycz kremu, możesz dodać mniej lub więcej cukru pudru, pamiętaj tylko, że nie dodamy słodkiej śmietany do kremu. Pozwól kremowi całkowicie ostygnąć.
Krok 7:
Ubij śmietanę na puszystą pianę.
Krok 8:
W kilku krokach dodaj śmietanę do kremowej części kremu.
Krok 9:
Delikatnie wymieszaj. Nasz krem jest gotowy, możesz go podać.
Krok 10:
Krem świetnie sprawdzi się jako samodzielny deser.
Krok 11:
Ugotowałam z nim Napoleona. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g