skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić makaron z cukinią w sosie śmietanowym, przygotuj produkty według listy. Makaron może być dowolny, zarówno długi, jak i krótki, głównym wymaganiem jest to, że musi być wysokiej jakości, wykonany z pszenicy durum. Oprócz makaronu przygotowuje się sos na bazie cukinii, do którego dodaje się czosnek, masło, śmietanę lub śmietanę, tymianek i sól.
Krok 2:
Ugotuj makaron do stanu al-dente. Pozostaw wodę z gotowania, będzie potrzebna do rozbicia sosu lub podgrzej, aby makaron ugotował się do czasu przygotowania sosu.
Krok 3:
Na oleju lekko smażyć przez 5 minut bardzo cienko pokrojoną cukinię.
Krok 4:
Dodaj zmiażdżony i drobno posiekany ząbek czosnku, listki suchego lub świeżego tymianku, sól. Mieszaj i kontynuuj smażenie przez 3 minuty.
Krok 5:
Zetrzyj twardy ser, najlepiej parmezan.
Krok 6:
Do cukinii smażonej z czosnkiem i tymiankiem dodaj śmietanę, rozcieńczyć wodą z gotowania makaronu, doprowadzić do wrzenia.
Krok 7:
Dodaj przygotowany ser, sos zacznie szybko gęstnieć, więc wybierz konsystencję według własnego gustu, dodając wodę z makaronu.
Krok 8:
Dodaj makaron do powstałego sosu, wymieszaj i natychmiast ułóż na talerzach i podawaj.
Krok 9:
Na wierzchu można dodatkowo posypać startym serem. Dodatkowo podawaj zmielony czarny pieprz i oliwę z oliwek.
ugotuj makaron z cukinią w kremowym sosie - wszyscy będą zadowoleni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal / 100g