skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Żelatynę namoczyć w 40 ml wody.
Krok 3:
Dobrze przebij twaróg blenderem, aby nie było grudek.
Krok 4:
Dodaj mleko, cukier i cukier waniliowy do twarogu. Dobrze ubij blenderem, aż będzie gładki.
Krok 5:
Żelatynę podgrzać (w łaźni wodnej lub w garnku z grubym dnem na bardzo małym ogniu), aż się rozpuści.
Krok 6:
Ciągle ubijając cienkim strumieniem, wlej ciepłą żelatynę do twarogu. Mieszaj szybko, aby nie tworzyć grudek.
Krok 7:
Rozłóż masę twarogową w foremkach i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
zrobiłem 2 rodzaje sufletów: zwykły i czekoladowy. Aby to zrobić, najpierw dodaj żelatynę i włóż połowę masy do formy (200 g). W pozostałym twarogu przesiano 15 g kakao i szybko wymieszano. Włóż masę czekoladową do drugiej formy. To była spontaniczna decyzja, więc było duże prawdopodobieństwo powstania grudek, ponieważ żelatyna już zaczęła się wiązać, ale się udało))
ogólnie lepiej nie naruszać technologii i najpierw dodać wszystkie niezbędne składniki (orzechy, owoce lub kakao) do twarogu, a dopiero potem dodać stopioną żelatynę.
na 400 g twarogu potrzebujesz nie więcej niż 30 g kakao (lub lepiej 25), w przeciwnym razie będzie gorzki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g