suflet twarogowy z żelatyną

te porcje deserów można zastąpić ciastem na wakacjach. Najważniejsze jest, aby dobrze ubić twaróg blenderem, wtedy suflet okaże się przewiewny, lekki, bez grudek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 25 % 8 g
węglowodany 31 % 10 g
169 kcal
IG: 9 / 9 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę namoczyć w 40 ml wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze przebij twaróg blenderem, aby nie było grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mleko, cukier i cukier waniliowy do twarogu. Dobrze ubij blenderem, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Żelatynę podgrzać (w łaźni wodnej lub w garnku z grubym dnem na bardzo małym ogniu), aż się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciągle ubijając cienkim strumieniem, wlej ciepłą żelatynę do twarogu. Mieszaj szybko, aby nie tworzyć grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż masę twarogową w foremkach i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

zrobiłem 2 rodzaje sufletów: zwykły i czekoladowy. Aby to zrobić, najpierw dodaj żelatynę i włóż połowę masy do formy (200 g). W pozostałym twarogu przesiano 15 g kakao i szybko wymieszano. Włóż masę czekoladową do drugiej formy. To była spontaniczna decyzja, więc było duże prawdopodobieństwo powstania grudek, ponieważ żelatyna już zaczęła się wiązać, ale się udało))

ogólnie lepiej nie naruszać technologii i najpierw dodać wszystkie niezbędne składniki (orzechy, owoce lub kakao) do twarogu, a dopiero potem dodać stopioną żelatynę.

na 400 g twarogu potrzebujesz nie więcej niż 30 g kakao (lub lepiej 25), w przeciwnym razie będzie gorzki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy