Tokmach po tatarsku

Przygotuj pierwsze danie według tradycyjnego przepisu tatarskiego! Tokmach w stylu tatarskim to aromatyczna zupa o bogatym smaku, która zapewni pełny posiłek dla rodziny. Dzięki domowym makaronom, ziemniakom i dużej ilości mięsa pozwala nie gotować dodatkowego drugiego dania, pozostawiając czas na odpoczynek.
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 5 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 30 % 3 g
51 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

aby przygotować tradycyjny tatarski tokmach, lepiej wziąć domowego kurczaka. W takim przypadku bulion będzie tak bogaty, pachnący i przyjemnie Złoty, jak to możliwe. Jeśli nie ma domu, zastąp sklep. Odpowiednie są wszystkie części kurczaka. Teraz używamy bioder-jest w nich dużo mięsa, zupa okaże się bogata i gęsta.

myjemy uda pod bieżącą wodą, ładujemy na patelnię, napełniamy wodą do gotowania zupy i stawiamy na dużym ogniu. Cebulę obieramy, myjemy i wkładamy do wody w całości, po ugotowaniu usuwamy i nie znajdziemy w zupie nieprzyjemnej gotowanej cebuli. Dodaj ziarna pieprzu, gotuj na średnim ogniu przez godzinę od momentu wrzenia, usuwając pianę, gdy się pojawi.

podczas gotowania zupy ugotuj makaron. Najłatwiej jest oczywiście wziąć sklep, ale smak i konsystencja nie będą dokładnie tym, czego potrzebujesz. Ubij jajko trzepaczką w głębokiej misce, dodaj wodę i sól, ponownie wymieszaj.

przesiej mąkę do głębokiej miski, uformuj z niej zjeżdżalnię z otworem na górze i wlej do niej mieszaninę jajek. Zagniataj wystarczająco strome ciasto przez 5 minut. Formujemy go w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 25 minut.

leżąc na zimno, ciasto stanie się elastyczne i giętkie. Wyjmujemy go, dzielimy na kilka części i każdą rozwałkowujemy tak cienko, jak to możliwe na stole posypanym mąką. Posyp warstwę ciasta mąką na wierzchu, zwiń w rolkę i pokrój w cienkie paski. Makaron układamy na kartce papieru lub suchym ręczniku kuchennym do wyschnięcia.

obierz, umyj i gotuj ziemniaki w osobnym rondlu, aż będą ugotowane w całości. Dodaj trochę soli.

podczas gotowania i suszenia makaronu bulion był całkowicie ugotowany. Wyciągamy z niego kurczaka i cebulę. Gotowaną cebulę wyrzucamy i zostawiamy kurczaka do ostygnięcia. Dodaj sól do bulionu do smaku i załaduj makaron. Jeśli okaże się, że jest za dużo, wysuszyć i przechowywać w zamkniętym słoiku do następnego razu.

gotuj makaron w bulionie przez 3-5 minut. W tym czasie kroimy schłodzonego kurczaka, oddzielając mięso od kości i usuwając skórę. Gdy makaron jest gotowy, dodaj mięso z kurczaka i ugotowane całe ziemniaki do zupy. Drobno posiekaj koperek i dodaj do rondla. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy