skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim przygotowujemy produkty, a mianowicie:
- wołowina, a lepiej wziąć polędwicę, pokroić w długie kostki-niezbyt cienkie, w przeciwnym razie podczas smażenia mięso stanie się zbyt suche i twarde, ale konieczne jest, aby soczystość pozostała w nim;
- Usuń łuskę z cebuli, pokrój ją na pół i cienko pokrój na pół pierścienia lub ćwierć smaku-wybierz według własnego gustu;
- brokuły myjemy i rozkładamy na małe kwiatostany, układamy na ręczniku papierowym, aby wyschły z nadmiaru wilgoci;
- umyj paprykę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym,pokrój na pół i wyczyść nasiona, Wytnij łodygę. Następnie pokrój paprykę w średniej wielkości kostkę;
- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie posiekaj je nożem;
- skrobię kukurydzianą rozcieńczamy łyżką wody i na razie odstawiamy na bok;
- umyj zieloną cebulę i połóż ją również na ręczniku do wyschnięcia - będzie potrzebna do dekoracji gotowego dania;
- umyj, osusz i trzy na drobnej tarce kawałek imbiru;
- przygotowujemy pozostałe produkty w określonej ilości.
następnym krokiem będzie gotowanie makaronu. Robimy to zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotowany makaron pozostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie.
na średnim ogniu kładziemy dużą patelnię, do której wlewamy olej roślinny. Podgrzej i włóż przygotowane kawałki wołowiny, cebulę, brokuły, paprykę i czosnek na patelnię. Od czasu do czasu mieszamy mieszaninę. Gotuj, aż mięso będzie lekko rumiane, a warzywa zmiękną. Zmniejszamy ogień.
w osobnej małej misce wymieszaj sos sojowy, ocet z białego wina, wodę, cukier, mieszankę skrobi kukurydzianej i wody, starty imbir. Wszystko dobrze ubij widelcem. Następnie wlej powstałą mieszaninę na patelnię z pozostałymi składnikami. Gotujemy wszystko razem przez 3-4 minuty, nie zapomnij mieszać. W tym czasie sos zgęstnieje.
włóż makaron na patelnię, wymieszaj. Dodaj sól i czarny pieprz, ponownie mieszaj. Podgrzej makaron przez 1-2 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Podawaj gotowe danie na gorącym stole, dekorując zieloną cebulą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Makaron Udon - 337 kcal/100g