Udon z wołowiną i warzywami

przepyszne i jasne danie na rodzinny obiad-gotuj! Udon z wołowiną i warzywami przygotowuje się dosłownie w pół godziny, a danie okazuje się bardzo smaczne i apetyczne. Duża ilość soczystej wołowiny, delikatne miękkie warzywa, bogaty i jasny SOS... Wszystko to sprawia, że danie to nie tylko makaron z dodatkami, ale prawdziwe kulinarne arcydzieło!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 56 % 24 g
178 kcal
IG: 38 / 50 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przede wszystkim przygotowujemy produkty, a mianowicie:

- wołowina, a lepiej wziąć polędwicę, pokroić w długie kostki-niezbyt cienkie, w przeciwnym razie podczas smażenia mięso stanie się zbyt suche i twarde, ale konieczne jest, aby soczystość pozostała w nim;

- Usuń łuskę z cebuli, pokrój ją na pół i cienko pokrój na pół pierścienia lub ćwierć smaku-wybierz według własnego gustu;

- brokuły myjemy i rozkładamy na małe kwiatostany, układamy na ręczniku papierowym, aby wyschły z nadmiaru wilgoci;

- umyj paprykę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym,pokrój na pół i wyczyść nasiona, Wytnij łodygę. Następnie pokrój paprykę w średniej wielkości kostkę;

- obierz ząbki czosnku z łuski, a następnie posiekaj je nożem;

- skrobię kukurydzianą rozcieńczamy łyżką wody i na razie odstawiamy na bok;

- umyj zieloną cebulę i połóż ją również na ręczniku do wyschnięcia - będzie potrzebna do dekoracji gotowego dania;

- umyj, osusz i trzy na drobnej tarce kawałek imbiru;

- przygotowujemy pozostałe produkty w określonej ilości.

następnym krokiem będzie gotowanie makaronu. Robimy to zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotowany makaron pozostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie kontynuujemy gotowanie.

na średnim ogniu kładziemy dużą patelnię, do której wlewamy olej roślinny. Podgrzej i włóż przygotowane kawałki wołowiny, cebulę, brokuły, paprykę i czosnek na patelnię. Od czasu do czasu mieszamy mieszaninę. Gotuj, aż mięso będzie lekko rumiane, a warzywa zmiękną. Zmniejszamy ogień.

w osobnej małej misce wymieszaj sos sojowy, ocet z białego wina, wodę, cukier, mieszankę skrobi kukurydzianej i wody, starty imbir. Wszystko dobrze ubij widelcem. Następnie wlej powstałą mieszaninę na patelnię z pozostałymi składnikami. Gotujemy wszystko razem przez 3-4 minuty, nie zapomnij mieszać. W tym czasie sos zgęstnieje.

włóż makaron na patelnię, wymieszaj. Dodaj sól i czarny pieprz, ponownie mieszaj. Podgrzej makaron przez 1-2 minuty i zdejmij patelnię z ognia. Podawaj gotowe danie na gorącym stole, dekorując zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g

Podobne przepisy