hashlama po ormiańsku z wołowiny na piwie w kotle

zdrowe, smaczne, niezwykłe, bogate, dużo witamina. Przepis ma swoje stare korzenie w kuchni kaukaskiej. Bardzo satysfakcjonujące danie dla dużej firmy, które można przygotować w naturze lub na własnym terenie.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 47 % 7 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić haszlamę po ormiańsku z wołowiny na piwie w kotle? Hashlama jest przygotowywana w bardzo prosty sposób. Pokrój wszystkie warzywa na duże kawałki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w półpierścienie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidor na duże kliny

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej grubą warstwę cebuli na dno kotła

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż na nim warstwę mięsa. Na tę pierwszą warstwę wybiera się grubsze mięso

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ponownie połóż cebulę, posyp solą, pieprzem według własnych upodobań i połóż zieloną bazylię

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następna warstwa marchewki z ostrą papryką

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Warstwa papryki, która jest podobnie solona

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dalej bakłażany

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Top bakłażan pomidory z czosnkiem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Warstwa ziemniaków z ostrą papryką, która jest podobnie solona

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Druga warstwa mięsa

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp mięso pozostałą papryką, cebulą, pomidorami i bakłażanem. Sól, pieprz i posyp suchą bazylią, lepiej włożyć świeżą

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej litr piwa do wszystkich składników ułożonych w kotle

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj i umieść na bardzo małym ogniu gotować na wolnym ogniu przez trzy godziny

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po określonym czasie danie będzie gotowe

Ormiański khashlama różni się od przepisów ludów Kaukazu i Zakaukazia zastosowaniem piwa. Dlatego khashlama na piwie różni się od innych ciekawym smakiem i zapachem. Zapach chmielu i chleba nadaje temu daniu to piwo, chociaż zasada przygotowania chaszlamy w kotle jest taka sama. Składniki są takie same. Danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące, zdolne nakarmić dużą firmę. Na tej samej zasadzie możesz ugotować to danie na zwykłej kuchence gazowej lub elektrycznej. Warzywa można wybrać, jeśli to konieczne, według własnych upodobań. Ze składników chcę zwrócić uwagę na użycie bakłażana. Niektóre odmiany tego warzywa mają gorycz, dlatego przed zakupem do Dania należy zapytać o konkretną odmianę. Nie wszyscy są gorzcy. Jeśli jest gorzki, należy go moczyć przez około godzinę w czystej wodzie. Podczas serwowania potrawy, jeśli w kotle powstało dużo bulionu, można go podawać oddzielnie od warzyw. Będzie bardziej oryginalny. Jeśli chcesz ugotować to wszystko na domowej kuchence lub powolnej kuchence, zmniejsz proporcjonalnie składniki i ustaw urządzenie elektryczne na tryb marnotrawstwa. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy