skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić haszlamę po ormiańsku z wołowiny na piwie w kotle? Hashlama jest przygotowywana w bardzo prosty sposób. Pokrój wszystkie warzywa na duże kawałki
Krok 2:
Pokrój cebulę w półpierścienie
Krok 3:
Pomidor na duże kliny
Krok 4:
Wlej grubą warstwę cebuli na dno kotła
Krok 5:
Połóż na nim warstwę mięsa. Na tę pierwszą warstwę wybiera się grubsze mięso
Krok 6:
Następnie ponownie połóż cebulę, posyp solą, pieprzem według własnych upodobań i połóż zieloną bazylię
Krok 7:
Następna warstwa marchewki z ostrą papryką
Krok 8:
Warstwa papryki, która jest podobnie solona
Krok 9:
Dalej bakłażany
Krok 10:
Top bakłażan pomidory z czosnkiem
Krok 11:
Warstwa ziemniaków z ostrą papryką, która jest podobnie solona
Krok 12:
Druga warstwa mięsa
Krok 13:
Posyp mięso pozostałą papryką, cebulą, pomidorami i bakłażanem. Sól, pieprz i posyp suchą bazylią, lepiej włożyć świeżą
Krok 14:
Wlej litr piwa do wszystkich składników ułożonych w kotle
Krok 15:
Przykryj i umieść na bardzo małym ogniu gotować na wolnym ogniu przez trzy godziny
Krok 16:
Po określonym czasie danie będzie gotowe
Ormiański khashlama różni się od przepisów ludów Kaukazu i Zakaukazia zastosowaniem piwa. Dlatego khashlama na piwie różni się od innych ciekawym smakiem i zapachem. Zapach chmielu i chleba nadaje temu daniu to piwo, chociaż zasada przygotowania chaszlamy w kotle jest taka sama. Składniki są takie same. Danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące, zdolne nakarmić dużą firmę. Na tej samej zasadzie możesz ugotować to danie na zwykłej kuchence gazowej lub elektrycznej. Warzywa można wybrać, jeśli to konieczne, według własnych upodobań. Ze składników chcę zwrócić uwagę na użycie bakłażana. Niektóre odmiany tego warzywa mają gorycz, dlatego przed zakupem do Dania należy zapytać o konkretną odmianę. Nie wszyscy są gorzcy. Jeśli jest gorzki, należy go moczyć przez około godzinę w czystej wodzie. Podczas serwowania potrawy, jeśli w kotle powstało dużo bulionu, można go podawać oddzielnie od warzyw. Będzie bardziej oryginalny. Jeśli chcesz ugotować to wszystko na domowej kuchence lub powolnej kuchence, zmniejsz proporcjonalnie składniki i ustaw urządzenie elektryczne na tryb marnotrawstwa.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g