skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki myjemy i myjemy skrobakiem bez noża, a następnie gotujemy bulwy przez 30 minut. Gotowane ziemniaki kroimy na cienkie talerze, wkładamy do miski.
2. Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni na złoty kolor, następnie wybieramy każdy kawałek i zostawiamy stopiony tłuszcz. Rozłóż smażony boczek na ziemniakach, sól do smaku.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na roztopionym tłuszczu, aż będzie przezroczysta.
4. Wlej mąkę do cebuli, wymieszaj, a następnie wlej ocet, wodę, dodaj cukier i sproszkowane nasiona selera.
5. Gdy mieszanina się zagotuje, trzymaj w ogniu nie dłużej niż minutę, a następnie polej sosem plastry ziemniaków i boczek, wymieszaj.
6. Umyj zieloną cebulę, posiekaj nożem, posyp sałatką.
takie danie można podawać nie tylko na ciepło, ale także na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g