dżem wiśniowy pięć minut

Robienie takiego dżemu to przyjemność! Pyszny, jasny i piękny dżem wiśniowy otwarty zimą przypomni Ci o ciepłym, słonecznym lecie. Jest bardzo smaczny do podania z naleśnikami lub naleśnikami. Przygotowanie takiego dżemu wcale nie jest trudne! Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 98 % 78 g
202 kcal
IG: 47 / 0 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić dżem wiśniowy, potrzebujesz tylko dwóch składników. To wiśnia i cukier. Wybierz najbardziej dojrzałe jagody wiśni, ale bez uszkodzeń i wgnieceń. Posortuj wiśnie, usuwając z nich gałązki i liście. dobrze opłucz jagody. Usuń pestki z wiśni. Można to zrobić ręcznie, za pomocą szpilki do włosów lub za pomocą specjalnego narzędzia do usuwania pestek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś wiśnie bez pestek do rondla, w którym ugotujesz dżem. Może to być garnek emaliowany lub szklany. Po prostu nie używaj naczyń aluminiowych, aby zapobiec reakcji utleniania z soku jagodowego. Przykryj jagody cukrem i lekko wstrząśnij, aby cukier został rozprowadzony między jagodami.Nie dodawaj całego cukru od razu.Podczas gotowania spróbuj dżemu i dodaj więcej, jeśli to konieczne.Jeśli wiśnie są słodkie, cukier może potrzebować mniej

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj patelnię z jagodami i odstaw na kilka godzin, aby jagody wypuściły sok. Następnie postaw garnek na ogniu i mieszając zagotuj. Podczas gotowania utworzy się piana-należy ją usunąć. Gotuj wrzący dżem na małym ogniu przez 5 minut. Podczas gotowania jagody nieznacznie się zmniejszą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj i spłucz słoiki. Następnie wysterylizuj w wygodny dla Ciebie sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad wrzącą wodą. Pokrywki są po prostu zalane wrzącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wrzący dżem do przygotowanych słoików i zamknij pokrywkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć słoiki z dżemem i sprawdź, czy nie ma wycieków. Uwaga! Banki są bardzo gorące! Po odwróceniu owinąć słoiki ciepłym kocem i całkowicie ostudzić. Następnie zawiń w koc? Jest to konieczne, aby dżem ostygł tak wolno, jak to możliwe. Jednocześnie będzie nadal docierać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń schłodzone słoiki z dżemem w chłodnym miejscu do przechowywania. Miłego zimowego poczęstunku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy