skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić dżem wiśniowy, potrzebujesz tylko dwóch składników. To wiśnia i cukier. Wybierz najbardziej dojrzałe jagody wiśni, ale bez uszkodzeń i wgnieceń. Posortuj wiśnie, usuwając z nich gałązki i liście. dobrze opłucz jagody. Usuń pestki z wiśni. Można to zrobić ręcznie, za pomocą szpilki do włosów lub za pomocą specjalnego narzędzia do usuwania pestek.
Krok 2:
Przenieś wiśnie bez pestek do rondla, w którym ugotujesz dżem. Może to być garnek emaliowany lub szklany. Po prostu nie używaj naczyń aluminiowych, aby zapobiec reakcji utleniania z soku jagodowego. Przykryj jagody cukrem i lekko wstrząśnij, aby cukier został rozprowadzony między jagodami.Nie dodawaj całego cukru od razu.Podczas gotowania spróbuj dżemu i dodaj więcej, jeśli to konieczne.Jeśli wiśnie są słodkie, cukier może potrzebować mniej
Krok 3:
Przykryj patelnię z jagodami i odstaw na kilka godzin, aby jagody wypuściły sok. Następnie postaw garnek na ogniu i mieszając zagotuj. Podczas gotowania utworzy się piana-należy ją usunąć. Gotuj wrzący dżem na małym ogniu przez 5 minut. Podczas gotowania jagody nieznacznie się zmniejszą.
Krok 4:
Dobrze umyj i spłucz słoiki. Następnie wysterylizuj w wygodny dla Ciebie sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad wrzącą wodą. Pokrywki są po prostu zalane wrzącą wodą.
Krok 5:
Wlej wrzący dżem do przygotowanych słoików i zamknij pokrywkami.
Krok 6:
Odwróć słoiki z dżemem i sprawdź, czy nie ma wycieków. Uwaga! Banki są bardzo gorące! Po odwróceniu owinąć słoiki ciepłym kocem i całkowicie ostudzić. Następnie zawiń w koc? Jest to konieczne, aby dżem ostygł tak wolno, jak to możliwe. Jednocześnie będzie nadal docierać.
Krok 7:
Usuń schłodzone słoiki z dżemem w chłodnym miejscu do przechowywania. Miłego zimowego poczęstunku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g