Sałatka z wędzoną piersią i marynowanymi grzybami

bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, eleganckie, na każdą okazję! Sałatka z wędzonym kurczakiem i marynowanymi grzybami jest pyszna i sycąca. Wygląda uroczo i apetycznie, więc świetnie nadaje się do świątecznego menu. Ponadto sałatka jest przygotowywana w pośpiechu przy minimalnym czasie i wysiłku. Objadanie się!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
190 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i marynowanymi grzybami? Użyłem wędzonego fileta, ale możesz wziąć nogi, uda kurczaka i odciąć mięso z kości. Przygotuj niezbędne składniki. Ugotuj jaja kurze z wyprzedzeniem. Jak gotować jajka? Zanurz jedno jajko w osolonej wrzącej wodzie na łyżce. Po ugotowaniu gotuj przez 8 minut. Zalej jajka zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Majonez lepiej zrobić samemu. Wlej 180 ml oleju roślinnego (słonecznikowego lub oliwkowego) do miski blendera. Weź wysokiej jakości olej, ponieważ jego smak będzie zależeć od tego, jaki wynik będzie majonezem. W oleju wbij jedno jajko (ważne jest, aby jajko mieć temperaturę pokojową). Ćwierć łyżeczki soli, dodaj 1 herbatę. l cukru, 0,5 łyżeczki. l musztardy i 1 łyżeczka. łyżka soku z cytryny. Ubij miksturę za pomocą blendera zanurzeniowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tak gęsty, żółty z oliwkowym aromatem i smakiem okazał się mój majonez. Smaczniejszy niż sklep i zdrowszy!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wędzonego kurczaka w drobną kostkę. Przenieś do pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj majonez do kurczaka (około 1,5 stołu. łyżki) i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marynowane lub solone grzyby mogą być dowolne. Gotuję z marynowanymi pieczarkami. Odcedź płyn z grzybów i pokrój je w cienkie talerze lub kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Weź pyszny, wysokiej jakości ser, ponieważ od tego zależy również smak sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz schłodzone jajka. Podziel na białka i żółtka. W osobnych pojemnikach zetrzyj je na średniej wielkości tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznij składać sałatkę warstwową. Na płaskim naczyniu Ustaw pierścień do gotowania. Najpierw ułóż kurczaka w majonezie. Wygładź powierzchnię łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drugą warstwą rozłóż pokrojone grzyby.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj je majonezem (około 1, -2 stół. łyżka).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż białka na grzybach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj je również majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż starty ser czwartą warstwą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj go również majonezem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ostatnia warstwa to żółtka. Wyślij sałatkę w pierścieniu do gotowania do lodówki na 1 godzinę, aby się zaparzyła.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij sałatkę z lodówki z wędzonym kurczakiem i marynowanymi grzybami. Zdejmij pierścień. Udekoruj sałatkę ziołami według własnych upodobań, na przykład kędzierzawą natką pietruszki, posiekaną zieloną cebulą, koperkiem. Połóż marynowane grzyby na środku. Gotowe, możesz podać do stołu!

sałatkę można ułożyć w porcjach lub nie układać warstwami, ale po prostu wymieszać wszystkie składniki we wspólnej salaterce.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal / 100g

Podobne przepisy