skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować aromatyczną czeską zupę czosnkową z grzankami? Bardzo szybko! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Żeberka wieprzowe są sprzedawane w różnych formach od różnych producentów. Potrzebujemy tych, w których między kośćmi jest mięso. Żeberka w postaci oddzielnych kości odciętych od nadmiaru mięsa w tej zupie nie będą działać.
Krok 2:
Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Z wędzonych żeber odetnij mięso. Możesz zostawić kości na kolejną zupę. Zrobią bogaty bulion. Jeśli gotujesz zupę nie na bulionie, ale na wodzie, to po zagotowaniu wody możesz wrzucić kości oczyszczone z mięsa do rondla i gotować przez 10 minut. Otrzymasz więc bulion, na podstawie którego możesz dalej gotować zupę.
Krok 4:
Zetrzyj ser na średniej tarce. Możesz wziąć dowolny ser. Mam Tilsiter.
Krok 5:
Rozłóż główkę czosnku na ząbki. Obierz każdy ząbek. Zetrzyj goździki na drobnej tarce lub przełóż przez prasę.
Krok 6:
Ubij jajko widelcem, aż białko połączy się z żółtkiem.
Krok 7:
Zagotuj bulion mięsny. Połóż pokrojone mięso z żeber, ziemniaków i czosnku. Wymieszać. Gotuj przez 15-20 minut na średnim ogniu (mój tryb to 5 z 9).
Krok 8:
Sól do zupy, dodaj zmielony czarny pieprz i suszony majeranek.
Krok 9:
Ciągle mieszając cienkim strumieniem, wlej ubite jajko do zupy. Gotuj przez 1 minutę.
Krok 10:
Wyłącz ogrzewanie i pozostaw zupę pod przykryciem przez 10-15 minut.
Krok 11:
Wlej zupę do misek. Do każdego dodaj starty ser i grzanki. Bardzo interesująca będzie prezentacja w Koszyku chleba żytniego. Musisz odciąć wierzch chleba, ostrożnie usunąć miąższ, pozostawiając trochę na ścianach. Wlej zupę czosnkową i natychmiast podawaj. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal / 100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g