Czeska zupa czosnkowa z grzankami

proste, satysfakcjonujące i aromatyczne, w pośpiechu! Zupa czosnkowa z grzankami lub czosnkiem to prawdziwa radość dla koneserów czeskiej kuchni narodowej i tylko dla smakoszy. Przygotowuje się bardzo szybko! A podczas gotowania w całym domu jest nieopisany aromat czosnku i wędzonych wędlin.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 21 % 4 g
113 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować aromatyczną czeską zupę czosnkową z grzankami? Bardzo szybko! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Żeberka wieprzowe są sprzedawane w różnych formach od różnych producentów. Potrzebujemy tych, w których między kośćmi jest mięso. Żeberka w postaci oddzielnych kości odciętych od nadmiaru mięsa w tej zupie nie będą działać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z wędzonych żeber odetnij mięso. Możesz zostawić kości na kolejną zupę. Zrobią bogaty bulion. Jeśli gotujesz zupę nie na bulionie, ale na wodzie, to po zagotowaniu wody możesz wrzucić kości oczyszczone z mięsa do rondla i gotować przez 10 minut. Otrzymasz więc bulion, na podstawie którego możesz dalej gotować zupę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Możesz wziąć dowolny ser. Mam Tilsiter.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż główkę czosnku na ząbki. Obierz każdy ząbek. Zetrzyj goździki na drobnej tarce lub przełóż przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajko widelcem, aż białko połączy się z żółtkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj bulion mięsny. Połóż pokrojone mięso z żeber, ziemniaków i czosnku. Wymieszać. Gotuj przez 15-20 minut na średnim ogniu (mój tryb to 5 z 9).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól do zupy, dodaj zmielony czarny pieprz i suszony majeranek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciągle mieszając cienkim strumieniem, wlej ubite jajko do zupy. Gotuj przez 1 minutę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyłącz ogrzewanie i pozostaw zupę pod przykryciem przez 10-15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej zupę do misek. Do każdego dodaj starty ser i grzanki. Bardzo interesująca będzie prezentacja w Koszyku chleba żytniego. Musisz odciąć wierzch chleba, ostrożnie usunąć miąższ, pozostawiając trochę na ścianach. Wlej zupę czosnkową i natychmiast podawaj. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal / 100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy