Panacota z truskawkami

bardzo delikatny, bardzo kremowy, bardzo smaczny, bardzo piękny. Panacota z truskawkami ozdobi każdy świąteczny stół. Jest dość prosty w przygotowaniu, ale wygląda pysznie, efektownie, jasno i apetycznie. Można to zrobić z innymi jagodami lub owocami, a także z kakao, czekoladą, orzechami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 55 % 17 g
186 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić panacota z truskawkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu 33-35 %. To dzięki tak wysokiej zawartości tłuszczu będzie tak delikatna i aksamitna struktura. Możesz użyć dowolnych jagód jako nadzienia jagodowego. Zrobię deser z truskawkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie żelatyny. Napełnij go zimną wodą i pozostaw na 30 minut, aby dobrze puchł.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciężką śmietanę i mleko do małej kadzi. Dodaj szczyptę cukru waniliowego. Jeśli chcesz słodszy deser lub planujesz użyć kwaśnych jagód, możesz dodać trochę więcej cukru. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Nie trzeba gotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do gorącej śmietany dodaj spuchniętą żelatynę i wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściła. Zdarza się jednak, że ziarna żelatyny pozostają. Dlatego odcedź całą mieszaninę przez drobny sitko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz możesz wlać całą masę do przygotowanych misek. Włóż deser do lodówki, aby ostygł i zastygł.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj truskawki pod bieżącą wodą, osusz i usuń ogony. Pokrój jagody na duże kawałki i przykryj cukrem. Zostaw je, aby wypuściły sok. Mieszaj od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na zamrożony deser ułóż jagody z syropem cukrowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pyszny kremowy deser, truskawkowa panacota, gotowy! Miłego poczęstunku!

zamiast cukru można użyć słodzika.

żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
w żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy