skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić panacota z truskawkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu 33-35 %. To dzięki tak wysokiej zawartości tłuszczu będzie tak delikatna i aksamitna struktura. Możesz użyć dowolnych jagód jako nadzienia jagodowego. Zrobię deser z truskawkami.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie żelatyny. Napełnij go zimną wodą i pozostaw na 30 minut, aby dobrze puchł.
Krok 3:
Wlej ciężką śmietanę i mleko do małej kadzi. Dodaj szczyptę cukru waniliowego. Jeśli chcesz słodszy deser lub planujesz użyć kwaśnych jagód, możesz dodać trochę więcej cukru. Mieszając, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Nie trzeba gotować.
Krok 4:
Do gorącej śmietany dodaj spuchniętą żelatynę i wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściła. Zdarza się jednak, że ziarna żelatyny pozostają. Dlatego odcedź całą mieszaninę przez drobny sitko.
Krok 5:
Teraz możesz wlać całą masę do przygotowanych misek. Włóż deser do lodówki, aby ostygł i zastygł.
Krok 6:
Umyj truskawki pod bieżącą wodą, osusz i usuń ogony. Pokrój jagody na duże kawałki i przykryj cukrem. Zostaw je, aby wypuściły sok. Mieszaj od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił.
Krok 7:
Na zamrożony deser ułóż jagody z syropem cukrowym.
Krok 8:
Pyszny kremowy deser, truskawkowa panacota, gotowy! Miłego poczęstunku!
zamiast cukru można użyć słodzika.
żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
w żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g