skład / składniki
metoda gotowania
w rondlu z grubym dnem wymieszaj wodę i mleko, dodaj cukier i sól. Masło (można zastąpić margaryną) wcześniej wyjąć z lodówki, powinno mieć miękką konsystencję, a także włożyć do rondla. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką.
umieść garnek na kuchence i na małym ogniu doprowadź mieszaninę mleka i masła do gładkiej substancji. Delikatnie wlej mąkę do rondla, ciągle mieszając łyżką, a tym samym zagnieść jednorodne ciasto parzone. Ciasto parzone jest gotowe - gdy tylko przestanie przylegać do ścian patelni i zbierze się w jedną bryłę.
powstałe ciasto parzone należy ubić mikserem ze specjalnymi nasadkami do ciasta przez kilka minut bez małych obrotów.
następnie rozbij jajko na patelnię z ciastem i ponownie wymieszaj mikserem. Następnie włóż następne jajko do ciasta i ponownie ubij na małych obrotach. W ten sposób wbij wszystkie jajka do ciasta. Rezultatem powinno być gładkie, elastyczne i miękkie ciasto parzone.
w naczyniu z grubym dnem i wysokimi bokami (rondel lub głęboka patelnia) wlej olej roślinny tak, aby pokrył wszystkie pączki w całości (w zależności od wielkości pączków). Na średnim ogniu podgrzej olej roślinny.
za pomocą dwóch łyżek uformuj kulki ciasta parzonego i usmaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Aby ciasto nie przyklejało się do łyżek i łatwiej było uformować pączki, łyżki można okresowo zanurzać w oleju roślinnym.
na szerokim talerzu lub tacy wyłożyć ręcznik papierowy w kilku warstwach i ułożyć tam smażone pączki, aby wchłonąć nadmiar oleju.
wlej cukier na talerz i zwiń w nim pączki.
gotowe pączki parzone podawać z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g