pączki budyniowe

najbardziej przewiewne i delikatne pączki z dzieciństwa! Pączki budyniowe to danie znane wszystkim od dzieciństwa. Znając niektóre niuanse, łatwo jest przygotować go w domu. Te pyszne delikatne i słodkie kulki, które po prostu rozpływają się w ustach, z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 70 % 40 g
węglowodany 23 % 13 g
411 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

w rondlu z grubym dnem wymieszaj wodę i mleko, dodaj cukier i sól. Masło (można zastąpić margaryną) wcześniej wyjąć z lodówki, powinno mieć miękką konsystencję, a także włożyć do rondla. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką.

umieść garnek na kuchence i na małym ogniu doprowadź mieszaninę mleka i masła do gładkiej substancji. Delikatnie wlej mąkę do rondla, ciągle mieszając łyżką, a tym samym zagnieść jednorodne ciasto parzone. Ciasto parzone jest gotowe - gdy tylko przestanie przylegać do ścian patelni i zbierze się w jedną bryłę.

powstałe ciasto parzone należy ubić mikserem ze specjalnymi nasadkami do ciasta przez kilka minut bez małych obrotów.

następnie rozbij jajko na patelnię z ciastem i ponownie wymieszaj mikserem. Następnie włóż następne jajko do ciasta i ponownie ubij na małych obrotach. W ten sposób wbij wszystkie jajka do ciasta. Rezultatem powinno być gładkie, elastyczne i miękkie ciasto parzone.

w naczyniu z grubym dnem i wysokimi bokami (rondel lub głęboka patelnia) wlej olej roślinny tak, aby pokrył wszystkie pączki w całości (w zależności od wielkości pączków). Na średnim ogniu podgrzej olej roślinny.

za pomocą dwóch łyżek uformuj kulki ciasta parzonego i usmaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Aby ciasto nie przyklejało się do łyżek i łatwiej było uformować pączki, łyżki można okresowo zanurzać w oleju roślinnym.

na szerokim talerzu lub tacy wyłożyć ręcznik papierowy w kilku warstwach i ułożyć tam smażone pączki, aby wchłonąć nadmiar oleju.

wlej cukier na talerz i zwiń w nim pączki.

gotowe pączki parzone podawać z herbatą, kawą, kakao lub mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy