makaron z gulaszem

dobra opcja, gdy pilnie potrzebujesz czegoś ugotować. Makaron z gulaszem to szybkie, ale bardzo satysfakcjonujące danie. A im więcej gulaszu, tym smaczniejszy. Dlatego nie możesz ograniczyć się do jednego słoika. Radzę też wlać trochę wody, nawet jeśli jest dużo gulaszu. Wtedy makaron będzie miał dużo pysznego sosu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 55 % 22 g
węglowodany 20 % 8 g
272 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 29 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.Aby ugotować makaron z gulaszem, potrzebujemy: makaronu, dużej puszki gulaszu wołowego (wskazane jest wybranie takiego, który ma mniej tłuszczu); keczup lub pasta pomidorowa; olej roślinny; suszony tymianek, suszony majeranek, mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj makaron w osolonej wodzie do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć makaron do durszlaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij gulasz ze słoika, podziel na kawałki. W tym samym rondlu, w którym gotowano makaron, podgrzej olej roślinny, połóż gulasz, makaron, keczup, suszone zioła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, pieprz i wymieszaj wszystko. Wlać płyn pozostały z gulaszu. Jeśli nie ma płynu, wymień go, wlewając 100 ml gorącej wody do garnka. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż makaron z gulaszem na talerzach i podawaj. Możesz posypać gotowe danie posiekanymi ziołami. Posypałam listkami bazylii. Smacznego!

bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednie konserwy mięsne.
konserwy mięsne wyróżniają się rodzajem obróbki cieplnej. Najczęściej na rynku rosyjskim znajdują się sterylizowane konserwy, ale są też pasteryzowane.
ponadto konserwy mięsne wyróżniają się stosunkiem mięsa do składników roślinnych:
- mięso (ponad 60% składników mięsnych);
- mięso (składniki mięsne od 30 do 60% włącznie);
- mięso roślinne (składniki mięsne od 5 do 30% włącznie).
W przypadku naszego dania lepiej wybrać pierwszą opcję, która będzie miała więcej mięsa niż tłuszczu.
najczęściej na półkach sklepowych znajdują się konserwy mięsne w metalowych puszkach. Takie opakowanie powinno być równe, bez wgnieceń, wzdęć, smug i śladów rdzy. Znaki te wskazują, że żywność w puszkach nie była prawidłowo przechowywana i możliwe, że szczelność opakowania została naruszona. Taki produkt może być zepsuty, więc lepiej odmówić takiego zakupu.
niektórzy producenci używają szklanych pojemników do konserw. Zaletą szklanego słoika jest to, że wyraźnie widać w nim stosunek składników produktu. Ale może być lżejszy, nie pęknie, więc wygodnie jest zabrać go na przykład na wycieczkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy