marynowane pieczarki na zimę w słoikach

pospiesz się, niesamowicie proste i niesamowicie pyszne! Marynowane pieczarki na zimę w słoikach są bardzo smaczne i pikantne. Spędzisz tylko 30 minut, a skończysz z idealną przekąską na przyszłość. Nie będzie to wstyd na stole noworocznym. Lub zrób z niego sałatkę!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 69 % 9 g
węglowodany 15 % 2 g
92 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować pieczarki na zimę w słoikach? Przygotuj jedzenie. Ostrożnie posortuj każdy grzyb. Usuń zepsute, jeśli są, odetnij nadmiar, jeśli zajdzie taka potrzeba. Oczyść grzyby z brudu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Upewnij się, że pieczarki są wolne od zanieczyszczeń i zepsutych miejsc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zwykle pieczarki nie są myte. Ale ponieważ przygotowujemy je na zimę, nadal będziemy musieli je umyć. Opłucz pieczarki pod bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Myj, aż będą całkowicie czyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś pieczarki do rondla i przykryj wodą. Umieść garnek na kuchence i gotuj grzyby, aż będą miękkie, około 20 minut. Aby nie tracić czasu, natychmiast wysterylizuj słoik i pokrywkę. Możesz sterylizować słoik w piekarniku, na parze, w kuchence mikrofalowej. Zagotuj pokrywkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zajmij się przygotowaniem marynaty. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj sól, cukier, olej i ocet 6%.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj marynatę przez 2-3 minuty. Odcedź bulion z grzybów, nie będzie potrzebny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli marynata jest gotowa, zanurz w niej grzyby. Gotuj przez 3 minuty. Zmniejsz ogień po ugotowaniu do małego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż czosnek (zmiażdżyłem go), liść laurowy i groszek obu rodzajów pieprzu, a także suche przyprawy (Opcjonalnie i według własnego gustu) do przygotowanego słoika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Całość zalej marynatą wraz z grzybami. Natychmiast przekręć słoik pokrywką i pozostaw do ostygnięcia, odwracając go do góry nogami. Przechowywać w chłodnym (nie wyższym niż 18 stopni Celsjusza) miejscu. A zimą cieszymy się!

kiedy przejdziesz przez grzyby, lepiej pokroić duże z nich – tak, aby zarówno całe, jak i pokrojone były tego samego rozmiaru, a następnie ugotują się w jednej chwili.

jeśli podczas gotowania pojawi się piana, usuń ją w wygodny sposób.

aby wiedzieć, ile grzybów trafi do słoika, włóż do niego surowe grzyby i napełnij je wodą. Pamiętaj jednak, że podczas gotowania grzyby zmniejszają się. Dlatego włóż je więcej, niż zamierzałeś-aby w razie potrzeby można było dodać je do słoika.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal / 100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy