skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować pieczarki na zimę w słoikach? Przygotuj jedzenie. Ostrożnie posortuj każdy grzyb. Usuń zepsute, jeśli są, odetnij nadmiar, jeśli zajdzie taka potrzeba. Oczyść grzyby z brudu.
Krok 2:
Upewnij się, że pieczarki są wolne od zanieczyszczeń i zepsutych miejsc.
Krok 3:
Zwykle pieczarki nie są myte. Ale ponieważ przygotowujemy je na zimę, nadal będziemy musieli je umyć. Opłucz pieczarki pod bieżącą wodą.
Krok 4:
Myj, aż będą całkowicie czyste.
Krok 5:
Przenieś pieczarki do rondla i przykryj wodą. Umieść garnek na kuchence i gotuj grzyby, aż będą miękkie, około 20 minut. Aby nie tracić czasu, natychmiast wysterylizuj słoik i pokrywkę. Możesz sterylizować słoik w piekarniku, na parze, w kuchence mikrofalowej. Zagotuj pokrywkę.
Krok 6:
Zajmij się przygotowaniem marynaty. Aby to zrobić, zagotuj wodę, dodaj sól, cukier, olej i ocet 6%.
Krok 7:
Gotuj marynatę przez 2-3 minuty. Odcedź bulion z grzybów, nie będzie potrzebny.
Krok 8:
Jeśli marynata jest gotowa, zanurz w niej grzyby. Gotuj przez 3 minuty. Zmniejsz ogień po ugotowaniu do małego.
Krok 9:
Włóż czosnek (zmiażdżyłem go), liść laurowy i groszek obu rodzajów pieprzu, a także suche przyprawy (Opcjonalnie i według własnego gustu) do przygotowanego słoika.
Krok 10:
Całość zalej marynatą wraz z grzybami. Natychmiast przekręć słoik pokrywką i pozostaw do ostygnięcia, odwracając go do góry nogami. Przechowywać w chłodnym (nie wyższym niż 18 stopni Celsjusza) miejscu. A zimą cieszymy się!
kiedy przejdziesz przez grzyby, lepiej pokroić duże z nich – tak, aby zarówno całe, jak i pokrojone były tego samego rozmiaru, a następnie ugotują się w jednej chwili.
jeśli podczas gotowania pojawi się piana, usuń ją w wygodny sposób.
aby wiedzieć, ile grzybów trafi do słoika, włóż do niego surowe grzyby i napełnij je wodą. Pamiętaj jednak, że podczas gotowania grzyby zmniejszają się. Dlatego włóż je więcej, niż zamierzałeś-aby w razie potrzeby można było dodać je do słoika.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal / 100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g