skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować kruchy ryż do dekoracji w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Ryż kupuję chiński. Ale równie dobrze możesz użyć dowolnego innego ryżu — zarówno długoziarnistego, jak i okrągłego.
Krok 2:
Ryż spłucz pod bieżącą zimną wodą co najmniej siedem do ośmiu razy. Woda powinna stać się całkowicie przezroczysta. W ten prosty sposób skrobia jest myta z ryżu, który po prostu skleja ryż podczas gotowania.
Krok 3:
Ryż włożyć do miski multicookera, zalać wrzącą wodą, dodać sól i olej. Wymieszać. Ważne jest, aby używać wrzącej wody, jest to również ważny warunek, aby ryż był kruchy.
Krok 4:
Ugotuj ryż w odpowiednim trybie (mam to Multipowar, 100 stopni, 20 minut). W różnych multicookerach nazwa trybu i czas gotowania mogą się różnić, spójrz na swój model (przeczytaj instrukcje dotyczące swojej techniki). Po sygnale otwórz pokrywkę, wymieszaj płatki, ponownie zamknij urządzenie i pozostaw na pół godziny. Jeśli nie ma takiego trybu, po prostu trzymaj ryż pod zamkniętą pokrywką.
Krok 5:
Podawaj ryż z sosem sojowym jako samodzielne danie lub jako dodatek. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g