kruchy ryż do dekoracji w powolnej kuchence

szybko, łatwo, bez kłopotów, zawsze działa! Kruchy ryż do dekoracji w powolnej kuchence to przepis na wygraną dla tych, którzy nigdy nie byli w stanie ugotować płatków, aby się nie sklejały. Pomoże w tym Multicooker, który, nawiasem mówiąc, był pierwotnie przeznaczony do gotowania ryżu.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 86 % 31 g
153 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować kruchy ryż do dekoracji w powolnej kuchence? Przygotuj jedzenie. Ryż kupuję chiński. Ale równie dobrze możesz użyć dowolnego innego ryżu — zarówno długoziarnistego, jak i okrągłego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż spłucz pod bieżącą zimną wodą co najmniej siedem do ośmiu razy. Woda powinna stać się całkowicie przezroczysta. W ten prosty sposób skrobia jest myta z ryżu, który po prostu skleja ryż podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż włożyć do miski multicookera, zalać wrzącą wodą, dodać sól i olej. Wymieszać. Ważne jest, aby używać wrzącej wody, jest to również ważny warunek, aby ryż był kruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotuj ryż w odpowiednim trybie (mam to Multipowar, 100 stopni, 20 minut). W różnych multicookerach nazwa trybu i czas gotowania mogą się różnić, spójrz na swój model (przeczytaj instrukcje dotyczące swojej techniki). Po sygnale otwórz pokrywkę, wymieszaj płatki, ponownie zamknij urządzenie i pozostaw na pół godziny. Jeśli nie ma takiego trybu, po prostu trzymaj ryż pod zamkniętą pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj ryż z sosem sojowym jako samodzielne danie lub jako dodatek. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy