barszcz z kwaśną kapustą i buraczkami

barszcz z kwaśną kapustą i burakami to świetne pierwsze danie! Barszcz z kwaśną kapustą i burakami w Zimowy dzień - co może być lepszego! Gorący, rozgrzewający, palący i apetyczny, z kwaskowatością kapusty i słodyczą buraków! Cały dom jest nasycony aromatem barszczu, którego nie można pomylić z niczym. Podawaj Barszcz koniecznie ze śmietaną i świeżymi ziołami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 26 % 6 g
138 kcal
IG: 71 / 0 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

barszcz z kwaśną kapustą i burakami to powszechne pierwsze danie wszystkich narodów słowiańskich. Nazwa pierwotnie pochodzi od rośliny barszczu, którą później z powodzeniem zastąpiły buraki.
1. Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli kapusta kiszona jest nadmiernie kwaśna, dobrze ją spłucz i zalej przez chwilę gorącą wodą-aby kwas szybciej zniknął. Miałem normalny kwas kapusty i nie musiałem stosować takich manipulacji.
2. Obierz ziemniaki, marchew, buraki, cebulę.
3. Dobrze opłucz skrzydełka z kurczaka (lub inne części kurczaka), pokrój je na stawy i zalej wodą równo z mięsem, gotuj przez 5 minut (w przypadku kurczaka kupionego w sklepie). Następnie odcedź bulion, dobrze opłucz skrzydła, rondel, napełnij wodą w wymaganej ilości i gotuj jak zwykle bulion, dodając łodygi i korzenie.
4. Przygotuj sos: dusić cebulę i marchewkę na oleju. Buraki można dodać tutaj i kontynuować duszenie lub można je zgasić osobno, dodając koncentrat pomidorowy i bulion barszczowy.
5. W bulionie ze skrzydłami, gdy się zagotuje, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
6. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie i dodaj kiszoną kapustę (nie odwrotnie - ziemniaki nie gotują się w kwaśnym środowisku).
7. Gdy kapusta będzie gotowa, wprowadź przygotowany sos buraczany. Doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby wyregulować cukier kwasem, dodać sól, liść laurowy. Przytrzymaj pod pokrywką przez 10 minut, aby Barszcz się zaparzył.
8. Podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy