skład / składniki
metoda gotowania
barszcz z kwaśną kapustą i burakami to powszechne pierwsze danie wszystkich narodów słowiańskich. Nazwa pierwotnie pochodzi od rośliny barszczu, którą później z powodzeniem zastąpiły buraki.
1. Przygotuj niezbędne składniki. Jeśli kapusta kiszona jest nadmiernie kwaśna, dobrze ją spłucz i zalej przez chwilę gorącą wodą-aby kwas szybciej zniknął. Miałem normalny kwas kapusty i nie musiałem stosować takich manipulacji.
2. Obierz ziemniaki, marchew, buraki, cebulę.
3. Dobrze opłucz skrzydełka z kurczaka (lub inne części kurczaka), pokrój je na stawy i zalej wodą równo z mięsem, gotuj przez 5 minut (w przypadku kurczaka kupionego w sklepie). Następnie odcedź bulion, dobrze opłucz skrzydła, rondel, napełnij wodą w wymaganej ilości i gotuj jak zwykle bulion, dodając łodygi i korzenie.
4. Przygotuj sos: dusić cebulę i marchewkę na oleju. Buraki można dodać tutaj i kontynuować duszenie lub można je zgasić osobno, dodając koncentrat pomidorowy i bulion barszczowy.
5. W bulionie ze skrzydłami, gdy się zagotuje, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
6. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie i dodaj kiszoną kapustę (nie odwrotnie - ziemniaki nie gotują się w kwaśnym środowisku).
7. Gdy kapusta będzie gotowa, wprowadź przygotowany sos buraczany. Doprowadzić do wrzenia, w razie potrzeby wyregulować cukier kwasem, dodać sól, liść laurowy. Przytrzymaj pod pokrywką przez 10 minut, aby Barszcz się zaparzył.
8. Podawaj ze śmietaną i świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g