krucha owsianka ryżowa

proste i smaczne, łatwe i szybkie, bez mleka, na wodzie! Taką kruchą owsiankę ryżową można podawać na stole jako dodatek do dowolnego dania mięsnego lub rybnego. Jeśli dodasz do niego trochę cukru podczas gotowania, otrzymasz dobre, całkowicie niezależne śniadanie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 79 % 27 g
162 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruchą owsiankę ryżową? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Aby gotowa owsianka była naprawdę krucha, wybierz ryż długoziarnisty. Nie gotuje się, ponieważ jest okrągły. Weź dokładnie dwa razy więcej wody niż ryż. W stosunku 1: 2 ryż jest idealny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowany ryż dobrze spłucz kilka razy w zimnej wodzie, aby po spłukaniu pozostała czysta, czysta woda. Po co płukać ryż przed gotowaniem? Jest to konieczne, aby zmyć skrobię z ryżu, która pozostaje na nich po przetworzeniu ryżu. Raz zalej ryż wrzącą wodą. Spuść nadmiar wody z umytego ryżu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz napełnij ryż wodą w stosunku 1:2 i podpal. Zagotuj ryż z wodą. Dodaj szczyptę soli. Jeśli planujesz użyć gashu jako przystawki, możesz dodać trochę przyprawy do ryżu. Następnie zrób najniższy ogień i przykryj ryż pokrywką. Gotuj przez około 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania ryż stanie się większy, powiększy się i wchłonie prawie całą wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło do ryżu. Na gorącym ryżu natychmiast zacznie się topić. Wymieszaj ryż z olejem i pozostaw pod przykryciem na minimalnym ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż na 10-15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krucha owsianka ryżowa jest gotowa! Rozłóż go na talerzach i podawaj. W razie potrzeby podczas serwowania możesz dodać trochę więcej masła do owsianki. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy