skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruchą owsiankę ryżową? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Aby gotowa owsianka była naprawdę krucha, wybierz ryż długoziarnisty. Nie gotuje się, ponieważ jest okrągły. Weź dokładnie dwa razy więcej wody niż ryż. W stosunku 1: 2 ryż jest idealny.
Krok 2:
Przygotowany ryż dobrze spłucz kilka razy w zimnej wodzie, aby po spłukaniu pozostała czysta, czysta woda. Po co płukać ryż przed gotowaniem? Jest to konieczne, aby zmyć skrobię z ryżu, która pozostaje na nich po przetworzeniu ryżu. Raz zalej ryż wrzącą wodą. Spuść nadmiar wody z umytego ryżu.
Krok 3:
Teraz napełnij ryż wodą w stosunku 1:2 i podpal. Zagotuj ryż z wodą. Dodaj szczyptę soli. Jeśli planujesz użyć gashu jako przystawki, możesz dodać trochę przyprawy do ryżu. Następnie zrób najniższy ogień i przykryj ryż pokrywką. Gotuj przez około 10 minut.
Krok 4:
Podczas gotowania ryż stanie się większy, powiększy się i wchłonie prawie całą wodę.
Krok 5:
Dodaj masło do ryżu. Na gorącym ryżu natychmiast zacznie się topić. Wymieszaj ryż z olejem i pozostaw pod przykryciem na minimalnym ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż na 10-15 minut.
Krok 6:
Krucha owsianka ryżowa jest gotowa! Rozłóż go na talerzach i podawaj. W razie potrzeby podczas serwowania możesz dodać trochę więcej masła do owsianki. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g