skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W kadzi ułóż cynamon, imbir, goździki i gwiazdkę anyżu.
Krok 2:
Dodaj cukier i wlej wymaganą ilość wody.
Krok 3:
Umieść kadzi na ogniu i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na 15 minut.
Krok 4:
W tym czasie umyj pomarańczę i pokrój ją na kawałki.
Krok 5:
Odcedź Pikantny wywar i dodaj do niego pokrojone pomarańcze.
Krok 6:
Dodaj wino do kadzi i podpal. Doprowadzić prawie do wrzenia.Nie można gotować grzanego wina. Konieczne jest usunięcie z ognia, gdy pojawią się pierwsze bąbelki i para. Przykryj gotowe grzane wino i odstaw na 10 minut. Następnie wlej go do wysokich szklanek i poczęstuj się. Smacznego!
pierwsze przepisy na napój podobny do grzanego wina były znane już w starożytnym Rzymie. W tym czasie wino było mieszane z przyprawami, ale nie było podgrzewane. Prawdziwe gorące wino pojawiło się w średniowieczu w krajach skandynawskich, Wielkiej Brytanii i Skandynawii.
klasyczny przepis na grzane wino zawiera w swoim składzie alkohol, w szczególności czerwone wino. Najlepiej używać suchego lub półsuchego, w którym zawartość alkoholu wynosi 9-12%.
grzane wino ma właściwości przeciwwirusowe dzięki obecności zdrowych składników. Po podgrzaniu napój ten działa rozgrzewająco na organizm. Jest bardzo przydatny do picia dla osób cierpiących na przeziębienie. To wspaniały napój dla pacjentów w okresie rekonwalescencji.
aby zadowolić się tym pysznym napojem, nie musisz iść do barów lub kawiarni. Można go łatwo przygotować w domu.
grzane wino może być również bezalkoholowe. Aby przygotować taki napój, wystarczy zastąpić wino sokiem winogronowym, a następnie postępować zgodnie z przepisem.
grzane wino najlepiej przygotować na raz, aby wypić wszystko na raz. Nie możesz zostawić go do ponownego podgrzania. Po ponownym podgrzaniu straci swój smak i aromat. Jako przekąskę do grzanego wina możesz podać owoce, ciastka lub ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g