skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić ravioli z serem? Radzę przygotować ciasto z wyprzedzeniem. Kiedy leży, stanie się bardziej elastyczny z powodu pęcznienia glutenu w składzie mąki.
delikatnie oddziel białka od żółtek. Przykryj białka folią, aby nie wyschły i włóż je do lodówki. Nie będą potrzebne w przepisie.
Robot kuchenny pomoże wyrabiać ciasto. Wlej żółtka do pojemnika i Posol je. Dodaj 2/3 objętości mąki.
resztę dodamy podczas procesu ugniatania, doprowadzając ciasto do pożądanej konsystencji. Prędkość powinna być średnia. Ciasto powinno być strome.
teraz będziemy pracować rękami. Posyp stół mąką. Zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i gęste. Owiń go folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę.
w tym czasie przygotuj nadzienie. Składa się z sera miękkiego (Cambotsola, Montagnolo, Robiola, Stracino, Tolegio) i sera twardego (parmezan). Jeśli miękki można zastąpić mozzarellą lub ricottą, parmezan pozostaje niezbędny. Bez niego Ravioli nie będzie miało specjalnego smaku i aromatu.
drobno zetrzyj sery i wymieszaj w jednej misce. Dodaj wióry skórki cytryny. Oto proste nadzienie gotowe.
ciasto należy rozwałkować cienko (1 mm). Pokrój w paski tego rozmiaru: Szerokość-4 cm, a długość - 8 cm połóż nadzienie na jednej połowie takiego prostokąta (1 herbata.L.) i przykryj drugą połową paska. Delikatnie dociśnij ciasto wokół guzka z nadzieniem rękami, dociskając ciasto. W ten sposób uwalniamy powietrze z ravioli. Jeśli zostanie to zrobione poprawnie, podczas gotowania ravioli opadną na dno, a jeśli pozostanie powietrze, natychmiast wypłyną na powierzchnię. Krawędzie ciasta powinny być kręcone. Możesz je docisnąć widelcem, użyć specjalnego noża z kręconym ostrzem lub noża do cięcia pizzy.
wlej wodę do rondla i Posol ją. Gotuj, gotuj ravioli przez 5 minut.
oto nasze ravioli gotowe. Możesz cieszyć się i traktować swoje gospodarstwo domowe. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g