Sałatka z wodorostów i kalmarów

Łatwa dietetyczna sałatka z wodorostów i kalmarów. To bardzo prosta sałatka z niedrogich produktów, które są dostępne w naszych sklepach przez cały rok. Głównymi zaletami tej sałatki są prostota, minimalny czas gotowania i ogromne korzyści dla organizmu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 6 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 18 % 2 g
56 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wodorostów i kalmarów? Przygotuj jedzenie. Jeśli kałamarnica jest zamrożona, należy ją wcześniej rozmrozić. Ogórek świeży, średniej wielkości. Z dyni potrzebujesz miąższu, waga jest wskazana bez skóry. Kapusta morska jest marynowana, możesz ją wcześniej marynować samodzielnie lub możesz kupić gotową w słoiku. Do sosu sałatkowego używam oliwy z oliwek, możesz wziąć dowolną roślinę. Umieść wodę na ogniu, aby ugotować kalmary.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj tusze kałamarnic pod bieżącą zimną wodą, usuń skórki i usuń wszystkie wnętrze. Lekko posolić wrzącą wodę na kałamarnicę i zanurzyć w niej tusze kałamarnicy. Gotuj przez 2 minuty i wyjmij kalmary. Schłodzić je na talerzu. Nie warto gotować kalmarów dłużej, w przeciwnym razie staną się twarde i mogą zepsuć sałatkę. Aby uzyskać bardziej atrakcyjny wygląd sałatki, możesz wziąć mini kalmary.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz dynię i pokrój w cienkie paski. Można to zrobić nożem lub użyć koreańskiej tarki do marchwi. Gotuj pokrojoną dynię w bulionie z kalmarów przez 3 do 4 minut (w zależności od grubości cięcia). Wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć i ostudź. W salaterce umieść gotowaną pokrojoną dynię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzoną kałamarnicę pokroić w cienkie paski i włożyć do salaterki do dyni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Usuń kapustę morską ze słoika, spuść cały płyn. Dodaj odpowiednią ilość jarmużu do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz ogórek, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój świeży ogórek w cienkie paski i dodaj do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko posolić sałatkę (w razie potrzeby), dodać do smaku czarny pieprz lub inne przyprawy. Dopraw sałatkę odrobiną oleju roślinnego. Wymieszaj sałatkę i możesz ją podać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sałatka może być podawana jako samodzielne danie, jako przekąska lub główny posiłek dla osób na diecie. Jako przystawka sałatka nadaje się do dań z ziemniaków, ryżu.

sałatka jest bardzo lekka, zarówno pod względem przygotowania, jak i składu. Najważniejsze w tej sałatce, aby nie strawić kalmarów i doprawić sałatkę pysznym olejem roślinnym.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapusta morska - 5   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy