skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wodorostów i kalmarów? Przygotuj jedzenie. Jeśli kałamarnica jest zamrożona, należy ją wcześniej rozmrozić. Ogórek świeży, średniej wielkości. Z dyni potrzebujesz miąższu, waga jest wskazana bez skóry. Kapusta morska jest marynowana, możesz ją wcześniej marynować samodzielnie lub możesz kupić gotową w słoiku. Do sosu sałatkowego używam oliwy z oliwek, możesz wziąć dowolną roślinę. Umieść wodę na ogniu, aby ugotować kalmary.
Krok 2:
Umyj tusze kałamarnic pod bieżącą zimną wodą, usuń skórki i usuń wszystkie wnętrze. Lekko posolić wrzącą wodę na kałamarnicę i zanurzyć w niej tusze kałamarnicy. Gotuj przez 2 minuty i wyjmij kalmary. Schłodzić je na talerzu. Nie warto gotować kalmarów dłużej, w przeciwnym razie staną się twarde i mogą zepsuć sałatkę. Aby uzyskać bardziej atrakcyjny wygląd sałatki, możesz wziąć mini kalmary.
Krok 3:
Obierz dynię i pokrój w cienkie paski. Można to zrobić nożem lub użyć koreańskiej tarki do marchwi. Gotuj pokrojoną dynię w bulionie z kalmarów przez 3 do 4 minut (w zależności od grubości cięcia). Wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć i ostudź. W salaterce umieść gotowaną pokrojoną dynię.
Krok 4:
Schłodzoną kałamarnicę pokroić w cienkie paski i włożyć do salaterki do dyni.
Krok 5:
Usuń kapustę morską ze słoika, spuść cały płyn. Dodaj odpowiednią ilość jarmużu do sałatki.
Krok 6:
Opłucz ogórek, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój świeży ogórek w cienkie paski i dodaj do sałatki.
Krok 7:
Lekko posolić sałatkę (w razie potrzeby), dodać do smaku czarny pieprz lub inne przyprawy. Dopraw sałatkę odrobiną oleju roślinnego. Wymieszaj sałatkę i możesz ją podać.
Krok 8:
Sałatka może być podawana jako samodzielne danie, jako przekąska lub główny posiłek dla osób na diecie. Jako przystawka sałatka nadaje się do dań z ziemniaków, ryżu.
sałatka jest bardzo lekka, zarówno pod względem przygotowania, jak i składu. Najważniejsze w tej sałatce, aby nie strawić kalmarów i doprawić sałatkę pysznym olejem roślinnym.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapusta morska - 5 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g