zupa ze skrzydełkami kurczaka

zdrowe, ale bardzo satysfakcjonujące, smaczne, proste i szybkie! Wspaniałe pierwsze danie jest idealne dla każdego, kto podąża za figurą, a także dla menu dla dzieci. Zupę ze skrzydłami (zwłaszcza jeśli jest w niej dużo warzyw) można podawać nie tylko na obiad, ale także na śniadanie i kolację. Do zupy możesz podać śmietanę lub doprawić ją podczas serwowania Adjiki, ziół itp. Doskonałym dodatkiem do zupy są grzanki lub krakersy.
wellaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 15-22 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 54 % 7 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy od cięcia tuszy z kurczaka, jeśli nie masz w magazynie zestawu skrzydełek z kurczaka. Ale pożądane jest również podzielenie ich na części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po umieszczeniu części skrzydeł w rondlu zalej je zimną wodą. Po przykryciu rondla włącz Gaz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się zagotuje, musimy mieć czas na przygotowanie kluczowych składników tej łatwej zupy ze skrzydełek. Obierz, umyj i posiekaj marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast wyślij marchewkę do skrzydeł, a następnie po obraniu ziemniaków pokrój ją w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurzamy również kostki ziemniaczane w wodzie i ustawiamy cebulę - jest to również jeden z głównych składników takiej zupy. Tniemy w preferowanym formacie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż cebulę do rondla, w którym woda jeszcze się nie zagotowała. Na tym można by się zatrzymać, gotując wszystko do miękkości, doprawiając solą i przyprawami. Ale zupa ze skrzydłami będzie jeszcze zdrowsza, jeśli dodasz do niej inne warzywa. Doskonale pokaże się łodyga selera, którą należy ustawić w poprzek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie, wysyłając seler do już przegotowanej wody, pokrój trochę świeżej kapusty w kostkę. Należy go również umieścić w rondlu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadzając zawartość rondla do wrzenia, oczyść, umyj i pokrój czosnek w paski. Daje świetny efekt, nadając zupie pikantny smak i aromat. Należy go również umieścić w zupie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po 5 minutach zupę można posolić, doprawić przyprawami i gotować, natychmiast wyłączyć. Pachnąca zupa będzie parzona po 15 minutach pod pokrywką. Wtedy możesz już leczyć swoje zwierzęta!

i więcej porad

skrzydła można umieścić w całości, ale lepiej je pokroić, aby mięsista część poszła do zupy i aby wygodnie było jeść te kawałki.

warzywa możesz wziąć dowolne, które masz w danym momencie.

w zupie ze skrzydłami możesz umieścić dowolne płatki zbożowe i makaron (preferowany jest wermiszel).

skrzydełka przed włożeniem do garnka można smażyć (podobnie jak warzywa), ale nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić.

w wodzie możesz umieścić wszystkie składniki po kolei lub wszystkie naraz, ponieważ skrzydła gotują się szybko.

lepiej ugotować taką zupę raz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g

Podobne przepisy