skład / składniki
metoda gotowania
kiedyś, nie pamiętam już, gdzie, znalazłem dobry przepis na sos lub sos do różnych przystawek i dań mięsnych(z rybą też można).
zasadniczo taki sos ziemniaczany jest dobry z innym zestawem przypraw, które można wybrać według własnego gustu. Bardzo dobrze nadaje się do różnych dodatków, zwłaszcza do dodatków zbożowych: kaszy gryczanej, ryżu, prosa.
bierzemy średniej wielkości patelnię z grubym dnem, wlewamy do niej olej roślinny i wlewamy kminek. Smażyć, aż nasiona staną się ciemniejsze. Następnie natychmiast wlej kurkumę i zmieloną czerwoną paprykę. Mieszać. Po minucie dodaj ziemniaki pokrojone na małe kawałki. Nadal mieszaj i smaż przez około dziesięć minut.
teraz wlej wodę, dodaj Sole i zagotuj masę. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około dwadzieścia minut. Wlej ryazhenka. Gdy sos się rozgrzeje, wlej kolendrę. Tomimy jeszcze pięć minut. Teraz kładziemy ogórek pokrojony na małe kawałki bez skóry.
osobiście lubię robić puree z sosu za pomocą blendera przed dodaniem ogórka. Ponieważ kawałki ziemniaków w sosie jakoś mnie nie inspirują. Ale ogórek chrupie w nim bardzo harmonijnie)) ale to oczywiście dla amatora. Ktoś nie lubi jedzenia w kształcie puree…
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Ryazhenka - 85 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g