skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki. Banany do sufletu lepiej jest przyjmować dojrzałe, miękkie, pachnące i o wyraźnym smaku, ponieważ niedojrzałe banany są prawie bez smaku, a suflet z nimi również nie będzie bardzo udany.
Krok 2:
Zagotuj syrop z cukru i wody. Pozwól mu zgęstnieć i zdejmij z ognia.
Krok 3:
Zmiksuj banany blenderem. Wymieszaj puree bananowe z gorącym syropem i ostudź.
Krok 4:
Białka ubić solą w mocną pianę.
Krok 5:
Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą bananową. Powinna być wystarczająco przewiewna i pachnąca jednorodna pianka.
Krok 6:
Formy do pieczenia posmarować masłem i posypać cukrem. Rozłóż masę bananową w foremkach. Piec suflet w temperaturze 200°C przez około 15 minut. W procesie pieczenia w żadnym wypadku nie należy otwierać drzwi. Piec, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g