suflet bananowy

suflet podawaj natychmiast. Jest pyszny na gorąco. Suflet osiada wystarczająco szybko, w ciągu 5-7 minut. Próbowałem go, gdy był gorący i już schłodzony-gdy jest gorący, jest o wiele smaczniejszy i bardziej przewiewny. Ten deser spodoba się przede wszystkim tym, którzy lubią wypieki z bananami. W sieci jest wiele sprzecznych recenzji: ktoś chwali, ktoś wręcz przeciwnie pisze, że suflet nie lubi. Z tym, że oboje kochają banany jako takie. Po upieczeniu w połączeniu z sufletem cukrowym okazuje się prawie mdły i nie wszystkim się to podoba. Dlatego skup się na swoich gustach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 84 % 21 g
107 kcal
IG: 0 / 57 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Banany do sufletu lepiej jest przyjmować dojrzałe, miękkie, pachnące i o wyraźnym smaku, ponieważ niedojrzałe banany są prawie bez smaku, a suflet z nimi również nie będzie bardzo udany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj syrop z cukru i wody. Pozwól mu zgęstnieć i zdejmij z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiksuj banany blenderem. Wymieszaj puree bananowe z gorącym syropem i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Białka ubić solą w mocną pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą bananową. Powinna być wystarczająco przewiewna i pachnąca jednorodna pianka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formy do pieczenia posmarować masłem i posypać cukrem. Rozłóż masę bananową w foremkach. Piec suflet w temperaturze 200°C przez około 15 minut. W procesie pieczenia w żadnym wypadku nie należy otwierać drzwi. Piec, aż na powierzchni pojawi się złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy