skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie solanki. Wlej wodę do rondla, wlej sól i cukier, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Wysyłamy do ognia i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 3-4 minuty.
gdy solanka się zagotuje, zajmijmy się smalcem. Za pomocą noża usuń ciemną powłokę ze skóry. Następnie pokrój kawałek na trzy części.
myjemy skórki cebuli, wkładamy je do gotowej gorącej solanki (już po zdjęciu z ognia), a następnie układamy na niej kawałki smalcu. Ponieważ woda powinna całkowicie pokryć tłuszcz, zainstaluj mały ładunek na pokrywie o mniejszej średnicy. Wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 15 minut.
schładzamy w temperaturze pokojowej, a następnie wysyłamy do lodówki na jeden dzień (co najmniej 12 godzin).
usuń tłuszcz z solanki, osusz ręcznikami papierowymi. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę, dodaj do niego sól, czerwoną słodką paprykę, chmiel-suneli, wymieszaj. Otrzymaną mieszaninę obficie pocieramy tłuszcz ze wszystkich stron.
w tej formie można go zjeść natychmiast lub wstawić do lodówki na 12 godzin.
pokrój w cienkie plasterki i podawaj! Bardzo smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g