smalec w skórce cebuli z czosnkiem

niezwykle smaczny smalec. Spróbuj, poczęstuj swoich krewnych! Mój dziadek bardzo lubi różne sposoby przyrządzania smalcu. Aby go zadowolić, znalazłem taki przepis w Internecie i już go doświadczyłem. Produkt po przetworzeniu nabiera złotego koloru, pachnie apetycznie i ma niezwykły smak. Spróbuj, warto!
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 93 % 28 g
węglowodany 3 % 1 g
261 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 50 min

gotowanie solanki. Wlej wodę do rondla, wlej sól i cukier, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Wysyłamy do ognia i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 3-4 minuty.

gdy solanka się zagotuje, zajmijmy się smalcem. Za pomocą noża usuń ciemną powłokę ze skóry. Następnie pokrój kawałek na trzy części.

myjemy skórki cebuli, wkładamy je do gotowej gorącej solanki (już po zdjęciu z ognia), a następnie układamy na niej kawałki smalcu. Ponieważ woda powinna całkowicie pokryć tłuszcz, zainstaluj mały ładunek na pokrywie o mniejszej średnicy. Wysyłamy do ognia, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 15 minut.

schładzamy w temperaturze pokojowej, a następnie wysyłamy do lodówki na jeden dzień (co najmniej 12 godzin).

usuń tłuszcz z solanki, osusz ręcznikami papierowymi. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę, dodaj do niego sól, czerwoną słodką paprykę, chmiel-suneli, wymieszaj. Otrzymaną mieszaninę obficie pocieramy tłuszcz ze wszystkich stron.

w tej formie można go zjeść natychmiast lub wstawić do lodówki na 12 godzin.

pokrój w cienkie plasterki i podawaj! Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g

Podobne przepisy